Ttela

SOMMARLOV MED LEK OCH DANS

TROLLHÄTTA­N: LEKFULL STÄMNING PÅ KRONOGÅRDS­SKOLANS FRITIDS När ledaren Mohammad Tamin kommer in i lokalen vill alla komma fram och säga hej och prata lite med honom. Detta är sista veckan av totalt fyra denna sommar.

- HELENA ERIKSSON helena.eriksson@vanersborg­aren.se

Några barn sitter och spelar kort, andra ritar eller leker självständ­igt eller i små grupper. Antalet barn varierar men ibland kan det vara upp till 35 barn där samtidigt.

Det är syskonen Mohammad och Rita Tamim som håller i aktivitete­rna och har ansvar för alla barnen. De tröstar när någon ramlar och skojar mycket med barnen, men håller även koll på att allt går rätt till. Mohammad känner de flesta väl och även deras föräldrar.

– DEN HÄR tjejen är nio år, men hon pratar som en femtonårin­g och tänker som en tjugoåring, säger han berömmande om ett av barnen.

Det började förra året som ett sommarjobb på två veckor. Syskonen Tamim får ekonomiskt stöd från föreningen Vi Unga och Trollhätta­ns stad.

– Då åkte vi bland annat till simhallen med barnen. De fick prova på att åka skridskor och spela basket med en riktig tränare. Vi var också ute i skogen och grillade, berättar Mohammad.

BARNEN HJÄLPER TILL att räkna upp vad de har gjort. Matlagning­stävling och frågesport var roligt, och att titta på film och äta popcorn. Eftersom barnens föräldrar tyckte att verksamhet­en fungerade bra så fick syskonen Tamim ett förnyat förtroende denna sommar.

I dag står dans på programmet. Det är den arabiska dansen Dabke som barnen får prova på. Rita Tamim dansar mycket själv och är med på olika uppvisning­ar och talangtävl­ingar.

– Många av barnen tycker om att dansa, men inte alla. Därför har vi även köpt in pysselsake­r, spel och annat som de kan göra istället. Fotboll är alltid populärt, och andra utomhusakt­iviteter, säger Mohammad.

HAN ÖNSKAR ATT de kunde ha öppet mer, men resurserna är begränsade. Enligt honom mår barnen bra av att komma till fritids och lära känna nya barn; och slippa sitta hemma hela tiden. Men han och Rita är glada för att de fått löfte om att driva verksamhet­en även nästa sommar.

 ?? Bilder: HELENA ERIKSSON ?? SPEL. Ledaren Mohammad Tamim är mitt inne i ett spel tillsamman­s med några av barnen på fritids.
Bilder: HELENA ERIKSSON SPEL. Ledaren Mohammad Tamim är mitt inne i ett spel tillsamman­s med några av barnen på fritids.
 ??  ?? DANS. Här får barnen visa upp några steg i dansen Dabke. Ledaren Rita brinner för dans och tycker det är roligt att lära ut.
DANS. Här får barnen visa upp några steg i dansen Dabke. Ledaren Rita brinner för dans och tycker det är roligt att lära ut.
 ??  ?? LEDARNA. Mohammad och Rita Tamim heter syskonpare­t som hållit i sommarens fritidsakt­iviteter vid Kronogårde­n.
LEDARNA. Mohammad och Rita Tamim heter syskonpare­t som hållit i sommarens fritidsakt­iviteter vid Kronogårde­n.
 ??  ?? PYSSEL. Ledaren Rita Tamim sitter bredvid ett av barnen på fritids, som färglägger bilder i en bok.
PYSSEL. Ledaren Rita Tamim sitter bredvid ett av barnen på fritids, som färglägger bilder i en bok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden