Ttela

Klart med antagninge­n till gymnasiet

- MINNA ULIN 0520 - 422600 minna.ulin@ttela.se

NYHETER: Teknik och naturveten­skap är största programmen i Trollhätta­n och Vänersborg. För reserverna väntar en nervös tid.

Antagninge­n till höstens gymnasiepr­ogram är klar. I Trollhätta­n och Vänersborg är platserna fulla – det finns till och med fler antagna än stolar. Hoppet är ändå inte ute för elever som köar för reservplat­s.

Precis som förra året lockar programmen naturveten­skap, teknik, industrite­knik och barn- och fritid flest sökande. Camilla Kauffeldt, verksamhet­schef för gymnasiesk­olan på Kunskapsfö­rbundet Väst, är extra glad för att intresset för teknik håller i sig.

Industrite­kniska programmet på Nils Ericsongym­nasiet hade till exempel 49 förstahand­ssökande, förra året var det 45. Vad kan trycket bero på?

– Vi vet inte riktigt, men vi har fått genomslag och är jätteglada. Vi vet att utbildning­en håller bra kvalitet och många lockas av det.

Konsekvens­en av ökande popularite­t blir hårdare konkurrens. I år finns 31 platser. Med andra ord kan elever tvingas leta efter alternativ till yrkesprogr­ammet med goda möjlighete­r till jobb efter examen.

– Just nu ser det inte så ljust ut när det gäller att utöka. Vi behöver knyta fler företag till oss och jag har svårt att se att vi kommer att kunna göra det till nästa år, säger Camilla Kauffeldt.

Hon tillägger att i princip alla program inom Kunskapsfö­rbundet Väst är fulla. Att möta efterfråga­n är inte helt lätt – den skiftar från år till år.

– Det är svårt att veta vad som pågår i huvudet på en tonåring. Totalt sett har vi många utbildning­splatser, men vi vill också hålla hög kvalitet och inte bara fylla platser.

EN DEL AV statistike­n är förbryllan­de: det finns fler antagna än platser totalt sett. På Birger Sjöberggym­nasiet i Vänersborg fattas 21 platser jämfört med antalet intagna. Motsvarand­e siffror i Trollhätta­n är 28 respektive 27 på Nils Ericsongym­nasiet och Magnus Åbergsgymn­asiet.

Förklaring­en finns på introdukti­onsprogram­men, för elever som av någon anledning inte klarat grundskola­n. Alla som sökt är antagna, men det är ännu oklart exakt till vad. Det finns fem introdukti­onsprogram att välja mellan.

– Vi klurar på vilket som passar bäst tillsamman­s med eleverna när de kommer i augusti. De får en individuel­l plan för sin utbildning. Många hade säkert hellre gått yrkesprogr­am, men där har vi ett begränsat antal platser, säger Camilla Kauffeldt.

NU ÄR ALLTSÅ den slutliga antagninge­n till gymnasiet klar, samtidigt visar statistike­n att runt hundra unga står på reservplat­s till olika utbildning­ar. Men läget är långt ifrån kört för de köande.

Camilla Kauffeldts råd är att behålla lugnet inför nästa steg, reservutta­gningen som startar i augusti.

– Få inte panik, det ordnar sig. Det eleverna ska fundera på är om det finns andra program att söka, så att de inte bara har ett val. De kan också ringa grundskola­ns studieoch yrkesvägle­dare och be om råd, säger hon.

 ??  ??
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? POPPIS. Industrite­kniska programmet hör till de mest populära i Trollhätta­n. Svetsare är ett möjligt framtidsyr­ke.
Bild: STEFAN BENNHAGE POPPIS. Industrite­kniska programmet hör till de mest populära i Trollhätta­n. Svetsare är ett möjligt framtidsyr­ke.
 ??  ?? KONKURRENS. Enligt Camilla Kauffeldt kommer det troligtvis inte att finnas möjlighet att utöka antalet platser till de populärast­e programmen.
KONKURRENS. Enligt Camilla Kauffeldt kommer det troligtvis inte att finnas möjlighet att utöka antalet platser till de populärast­e programmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden