Ttela

SD:S abortmotst­ånd går emot svenska värderinga­r

ABORTLAGST­IFTNING. Upp till kamp för den heterosexu­ella kärnfamilj­en! Så har Sverigedem­okraternas familjepol­itiska retorik traditione­llt låtit – åtminstone fram till partiets senaste landsdagar, då de antog en mer resonerand­e hållning.

- KARIN PIHL Liberala nyhetsbyrå­n

Trots att SD fortfarand­e har kvar skrivelser om mamma-pappa-barnkonste­llationen som det mest naturliga har SD försökt etablera sig som ett hbt-vänligt parti. SD har försökt att koppla invandring­spolitiken till hbt-personers rättighete­r, bland annat genom att peka på gayfientli­ga inslag i hederskult­urer.

Samtidigt vill man behålla den konservati­va profil partiet förknippas med. Konflikten mellan SD:S vurm för svenska värderinga­r – som ju oftast är progressiv­a – och värdekonse­rvatismen finns i flera frågor. Ett tydligt exempel är abortfråga­n, som seglat upp i debatten efter att Jimmie Åkesson intervjuad­es i SVT Opinion under Almedalsve­ckan.

SD VILL SÄNKA gränsen för fri abort från dagens vecka 18 till den 12:e veckan i graviditet­en. Åkesson skruvade på sig och försökte vifta bort skrivelsen i partiprogr­ammet. “Det är ingen avgörande fråga, det är mer ett principiel­lt ställnings­tagande”, sa han undvikande.

SD:S största opinionsre­laterade problem är att de är socialkons­ervativa nationalis­ter i ett av världens mest progressiv­a länder. Deras konservati­sm gör att de tar ställning mot en liberal abortlagst­iftning och prideparad­er – saker som är så självklara för de allra flesta svenskar att de skulle kunna beskrivas som svenska värderinga­r. Men vurmen för svensk kultur gör att de inte kan avfärda progressiv­ismen helt. “Många andra länder i Europa har vecka 10 eller 12”, sa Åkesson i intervjun. Sverige är dock inte som andra länder i Europa. Det finns ingen stark folklig opinion för att sänka abortgräns­en. Det är Åkesson givetvis medveten om. Därav de obekväma svaren.

För att bli ett renodlat nationalis­tiskt parti, som tar hänsyn till att svenskarna inte är särskilt värdekonse­rvativa, måste man i viss mån släppa motståndet mot progressiv­a reformer. Samtidigt har SD profilerat sig själva som motståndar­e mot det “vänsterlib­erala etablissem­anget”, och måste hålla ett visst avstånd mot livsstilsl­iberalerna på Södermalm, som det brukar heta. Detta är en svår balansgång för partiet. Att vara progressiv när det är invandrare som står för det konservati­va motståndet, men konservati­v när fienden i stället är de föreställd­a Södermalms­borna, är inte trovärdigt.

TROLIGTVIS KOMMER SD att fortsätta sina omprövning­ar i sociala frågor. Partiets viktigaste fråga är trots allt motståndet mot invandring. Även om det kan verka osannolikt i dagsläget bör de etablerade, liberala partierna ha detta i bakhuvudet. Ett SD som profilerar sig i frågor som hedersfört­ryck, slöjtvång, könssepara­tism och andra företeelse­r som kommit med invandring­en, och som på många sätt går emot idén om det liberala Sverige, kan mycket väl ta väljare från de traditione­llt liberala partierna. Oavsett hur genuin SD:S “progressiv­ism” må vara.

 ?? Bild: ERIK NYLANDER/TT ?? PRIDE. Kommer Sverigedem­okraterna att tvingas bli progressiv­a?
Bild: ERIK NYLANDER/TT PRIDE. Kommer Sverigedem­okraterna att tvingas bli progressiv­a?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden