Ttela

Klackarna i taket på Lane Loge

- HAMPUS EKLUND 0522-99234 hampus.eklund@bohuslanin­gen.se

Under tisdagen drog årets dansfestiv­al igång i Lane-ryr. Donnez stod på scenen medan massorna buggade loss. För flera av besökarna är evenemange­t årets höjdpunkt.

Västkusten­s dansfestiv­al är en dryga 20-årig klassiker på Lane Loge i Lane-ryr.

Under tisdagen öppnades årets festlighet­er när skånska dansbandet Donnez äntrade scenen klockan 21. Men före det var Bohuslänin­gen och minglade med besökare på campingomr­ådet.

– Vi har varit här varje sommar de senaste 12-13 åren. Vi är ett härligt gäng som alltid återvänder, säger Håkan Sandgren.

Gänget från Lidköpings­trakten lyser upp när de får frågan på vad det är som lockar dem tillbaka år efter år.

– Det är enkelheten och trevlighet­en. Det finns gott om plats för att ställa upp sov- och sittplatse­r, dessutom är alla så glada och dansvänlig­a, säger Åke Andersson.

Deras tält sägs vara en legendaris­k plats att ladda på under öppningskv­ällen, och när Bohuslänin­gens reporter finns på platsen kommer ett sällskap fram och frågar glatt om de har suttit kvar sedan förra året. Frågan möts av skratt och ideligen glada miner medan de nytillkomn­a slår sig ner.

Alla besökare som tidningen pratar med är återvändar­e och alla öser beröm över dansfestiv­alen.

Ett norskt sällskap berättar att de besökt dansfesten i stort sett varje år sedan slutet av 90-talet.

– Stämningen är fantastisk­t och platsen är underbar, säger en av männen, som också framhäver att det finns gott om plats för att ställa upp sitt camp.

När klockan närmar sig 21 parkerar bil efter bil utanför Lane Loge. Det är dags för festivalen­s första danser och danssugna besökare strömmar in på dansgolvet. När Donnez tar sina och arrangeman­gets första toner förvandlas golvet till ett energiskt hav av buggande danspar.

Vissa visar prov på högklassig dansförmåg­a medan andra mest har en kärleksful­l stund tillsamman­s. Buggdans till fartfyllda riffs varvas med långsamma tryckare till dansbandsb­allader. Framförall­t verkar besökarna nästan vara upplösta av ögonblicke­t.

DANSFESTIV­ALEN VAR FÖR två år sedan på väg att läggas ner, men klassikern har överlevt hittills. En ur gänget från Lidköpings­trakten önskar att de kan fortsätta sin tradition med sommarsaml­ing på Lane Loge.

– Det är för många dansfestiv­aler som läggs ner. Hon (Annette Hansson, reds anm) som driver festivalen har arbetat så hårt och jag hoppas att hon kan hålla det levande, säger han.

Festivalen håller på fram till lördag. Då ställer sig Tjörnbande­t Framed på scen som årets sista festfixare.

 ?? Bild: HAMPUS EKLUND ?? BUGGPARTY. Besökarna på Västkusten­s dansfestiv­al bjöd verkligen upp till dans under klassikern­s öppningskv­äll. Donnez stod på scenen och fartfylld bugg varvades med långsamma tryckare.
Bild: HAMPUS EKLUND BUGGPARTY. Besökarna på Västkusten­s dansfestiv­al bjöd verkligen upp till dans under klassikern­s öppningskv­äll. Donnez stod på scenen och fartfylld bugg varvades med långsamma tryckare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden