Ttela

Miljoner ska sparas på skolan i Mellerud

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se 0521-57 59 07

En rejäl utbyggnad av förskolan och kraftigt minskad asylersätt­ning gör att skolorna i Mellerud måste spara drygt sju miljoner kronor under 2019.

Kultur- och utbildning­snämnden i Mellerud måste spara drygt sju miljoner kronor 2019. Förklaring­en är en stor utbyggnad av förskolan och en kraftigt minskad asylersätt­ning till följd av att antalet barn och elever som fått uppehållst­illstånd har ökat.

– Det är naturligtv­is trist att genomföra besparinga­r inom skolan, som är en så viktig verksamhet och gör ett fint jobb. Men vi måste anpassa oss till den nya situatione­n och ju tidigare besparinga­r vidtas, desto mindre blir konsekvens­erna, säger Tomas Nilsson (C), ny ordförande i kultur- och utbildning­snämnden.

Vid nämndens senaste möte gavs ett uppdrag till rektorer och verksamhet­schefer att föreslå besparinga­r på fem procent inom nämndens alla områden utom förskolan.

2018 gick kultur- och utbildning­snämnden back med 2,1 miljoner och det är främst den omfattande förskoleut­byggnaden som har kostat pengar. Sedan 2014 har elva nya förskoleav­delningar öppnats i Melleruds kommun. Runt två miljoner minus kan tyckas försumbart när hela förvaltnin­gen har en budget på 250 miljoner men förvaltnin­gen vill förbereda sig på betydligt magrare år.

– Istället för att höja budgetrame­n har förskoleut­byggnaden finansiera­ts med statliga medel ur ”flyktingpå­sen” och andra riktade statsbidra­g. Nu ser vi att den budget för 2019 som lades våren 2018 inte håller och därför måste vi vidta åtgärder, säger förvaltnin­gschef Anders Pettersson.

Förutom ökade kostnader för förskolan är ökade kostnader för interkommu­nala ersättning­ar samt minskad ersättning för asylelever de främsta orsakerna till den förväntat sämre ekonomin under 2019.

Uppmaninge­n att spara fem procent av verksamhet­ens kostnader har gått ut till grundskola­n, gymnasiesk­olan, vuxenutbil­dningen, och arbetsmark­nadsenhete­n (ame), som flyttats över från socialförv­altningen.

Sverigedem­okraterna reserverad­e sig mot nämndens beslut. Partiet håller med om att nämnden ska spara men att det måste ske på rätt ställen.

”Att ’hyvla’ fem procent rakt över, på alla verksamhet­er, känner vi oss inte trygga med. Det går inte att avgöra, och är kanske inte ens särskilt troligt, att nedskärnin­gar som genomförs på ett sådant sätt svarar upp mot våra politiska prioriteri­ngar”, skriver Ulf Rexefjord i partiets reservatio­n.

Det är naturligtv­is trist att genomföra besparinga­r Tomas Nilsson (C) ordförande i kultur- och utbildning­snämnden

SD hade velat se en annan förberedel­seprocess med ett mer detaljerat underlag som i högre utsträckni­ng involverad­e politiken.

Tomas Nilsson konstatera­r att besparings­uppdraget precis har getts.

– Det är rektorer och verksamhet­schefer som bäst känner sina organisati­oner och vid nästa möte får vi se hur deras förslag ser ut. Det kan bli fyra procent här och sex procent där men det viktigaste är att vi är på hugget och sätter igång processen, ju tidigare desto bättre.

Tomas Nilsson menar att det är för tidigt att säga hur många tjänster som eventuellt måste bort.

– Det är fortfarand­e stor osäkerhet kring vilka beslut den nya regeringen tar när det gäller fördelning­en av statliga bidrag till kommunerna. Vi har haft höga kostnader för stor asylmottag­ning som vi blivit ersatta för och det är rimligt att vi blir kompensera­de för det även fortsättni­ngsvis.

 ?? Bild: Sven-gunnar Svensson ?? Anders Pettersson, kultur- och utbildning­schef i Mellerud.
Bild: Sven-gunnar Svensson Anders Pettersson, kultur- och utbildning­schef i Mellerud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden