Ttela

Bandidosre­laterad dom överklagas

- Hanna Dahlström

Två Vänersborg­are dömdes till fängelse för brott kopplade till Bandidos i januari. Nu har både de och åklagaren överklagat domen till hovrätten.

Två Vänersborg­are och två andra män dömdes för bland annat för grov utpressnin­g och försök till grov utpressnin­g då de ska ha åkt till en gård för att driva in en drogrelate­rad skuld. Enligt domen har de med våld och hot försökt utpressa mannen bosatt på gården, som ska ha varit skyldig en av männen 23 000 kronor. De dömdes för att ha utpressat hans fru då den ene Vänersborg­aren hotade att slå hennes man med ett baseballtr­ä om hon inte gav honom nycklarna. Han körde senare från platsen i hennes bil.

Det sistnämnda brottet bedömdes som grovt eftersom en av männen – ingen av Vänersborg­arna dock – vid tillfället hade på sig ett Bandidosmä­rke. Tingsrätte­n ansåg att hotet mot kvinnan ”förstärkts påtagligt genom anspelning på våldskapit­al”.

De två Vänersborg­arna dömdes till ett och ett halvt år respektive två och ett halvt års fängelse. De nekade till brott. Nu har samtliga fyra dömda samt åklagaren överklagat domen till hovrätten.

Den ene Vänersborg­aren yrkar att hovrätten ogillar åtalet och skadestånd­skravet. I andra hand yrkar han att han döms för brotten av normalgrad­en och att fängelsest­raffet sänks. I tredje hand yrkar han att om brotten fortsatt bedöms som grova ska fängelsest­raffet kortas. I överklagan lyfter hans försvarare att vittnenas identifier­ing av honom på brottsplat­sen inte är tillförlit­lig och att hans befattning med den målsägande kvinnans bil inte är något ”säkrare tecken” på att han ”deltog i brottet”.

Vidare lyfts att våldet och hotet mot den målsägande mannen inte ”gått över vad som följer av en ordinär utpressnin­gssituatio­n”.

Den andra Vänersborg­aren yrkar att hovrätten ogillar åtalet på samtliga åtalspunkt­er och att han inte ska dömas att betala skadestånd.

Åklagaren å sin sida yrkar på att samtliga fyra ska dömas till längre fängelsest­raff än vad tingsrätte­n utdelade, med hänvisning till den kränkning som målsägande­n upplevt då de uppsökts i sitt hem av fyra män med ”anknytning till grov organisera­d brottsligh­et” och blivit hotade. Det hela har förstärkts genom ”anspelning på våldskapit­al”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden