Ttela

Slog och hotade dottern med slev och kniv

- Mari-louise Anderstedt mari-louise.anderstedt@ttela.se 0520-42 27 77

Efter flera år av misshandel berättade till slut en flicka, som i dag är i tonåren, om hur det var hemma. Hennes mamma dömdes i torsdags till fängelse som ska avtjänas i tio månader.

Flickan är äldst av fyra syskon. Den yngsta är två år och ju äldre barnen blev desto värre blev deras mamma, som är i 40-årsåldern, mot dem.

Förutom slag har två av barnen berättat om rasande utfall, hur de ibland blev utan mat när de vuxna ätit klart. Att de ofta fick hjälpa till hemma med städning, bära hem matvaror och hur de fick skäll för småsaker.

Flickans historia omfattas också av mammans starka kontrollbe­hov och hot. Om hon inte skötte sig skulle hon skickas till stränga släktingar i deras ursprungsl­and. Efter en skoldag var flickan tvungen att genast komma hem, mamman ville att hon skulle bära slöja och hon fick inte umgås med andra ungdomar. En egen mobiltelef­on var inte aktuellt eftersom hon då kunde ringa till, enligt mamman, olämpliga flickor och pojkar.

Ofta tog hon sin tillflykt till hemmets toalett där hon låste in sig långa stunder. När familjen tvingades flytta till en mindre bostad i Trollhätta­n med bara ett badrum uppstod ofta bråk eftersom andra också ville använda badrummet.

Hösten 2017 uppdagades allt då skolsköter­skan upptäckte ett stort ömmande blåmärke på flickans ena arm. När hon kom på återbesök noterade sköterskan att hon hade ytterligar­e skador, som rivmärken på halsen och över ett nyckelben.

Under samtal med fler av skolans personal berättade flickan att hon fått blåmärket efter att mamman slagit henne flera gånger med en metallslev. Orsaken ska ha varit att hon tagit med ett färgat hårspray, som de köpt tillsamman­s, till skolan och använt det där trots att hon var förbjuden att använda det alls.

Flickan berättade att sleven användes ofta. I början var det en träslev, men efter att den gått i två delar under en misshandel tog mamman till metallslev­en istället.

Rivmärkena på halsen orsakades av mamman när hon höll en kniv mot dotterns hals eftersom hon inte ville gå ner i källaren på momangen för att hämta ren tvätt. Hon ville vänta lite för att ta hand om tvättbesty­ren senare.

Vid det tillfället blev flickan rädd för sitt liv och grät länge inne på toaletten.

I familjen finns en pappa, men han är sjuklig och gick aldrig emellan när hustrun slog barnen. Ibland gick han helt enkelt hemifrån. Ibland undrade han dock om det var nödvändigt med slag. Enligt flickan ska han dock vid ett tillfälle i ett annat land där de bodde under några år ha slagit henne så att hon svimmade.

Under en period bodde även en annan vuxen tillsamman­s med familjen. Under ed vid rättegånge­n uppgav personen att hen aldrig sett mamman slå barnen, möjligen ruska dem genom att ta tag om deras axlar.

Efter samtalet på skolan gjordes en anmälan till socialtjän­sten. Samtliga syskon omhänderto­gs och placerades på olika håll i familjehem. Föräldrarn­a har dock svårt att förstå varför barnen måste vara omhänderta­gna.

Förhör av bland annat skolperson­al, fotografie­r av flickans blåslagna arm, läkarutlåt­ande och flickans rediga berättelse övertygar tingsrätte­n.

Åtalet mot mamman, misshandel och grovt olaga hot under en månad 2017, väcktes vid tingsrätte­n i Vänersborg i september förra året. Förhandlin­gen hölls nyligen och i torsdags dömdes kvinnan till tio månaders fängelse.

Domen kan överklagas fram till slutet av februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden