Ttela

Udda koalition går hem bland Italiens väljare

- Tina Magnergård Bjers/tt

Det politiska äktenskape­t är lika udda nu som när det ingicks för åtta månader sedan. Men Italiens Eu-kritiska regeringsk­oalition, bestående av främlingsf­ientliga Lega och populistis­ka Femstjärne­rörelsen, verkar gå hem hos befolkning­en.

– De har levererat på sina vallöften, väljarna känner att de får valuta för sina röster, konstatera­r Italienkän­naren Ann-cathrine Jungar, som forskar om högerradik­ala partier vid Södertörns högskola i Stockholm.

– Det beror främst på att de visat motstånd mot EU och inte tagit emot flyktingbå­tar. Och så har man stått upp gentemot EU när unionen hade åsikter om Italiens budget.

Det var i början av juni i fjol som den politiskt oberoende juridikpro­fessorn Giuseppe Conte till slut svors in som premiärmin­ister och därmed satte punkt för Italiens utdragna regeringsk­ris. Att parlaments­valets två segrare Femstjärne­rörelsen (M5S) och Lega skulle bilda regering tillsamman­s var det inte många som trodde när valet hölls i mars.

Men åtta månader senare har deras gemensamma opinionsst­öd ökat. Den största förändring­en ligger hos främlingsf­ientliga Lega vars popularite­t i princip fördubb- lats sedan valet och nu ligger på omkring 34 procent, enligt mätningar. Partiledar­en Matteo Salvini, som är inrikesmin­ister och vice premiärmin­ister, har varit mycket synlig när Italien gång på gång sagt nej till Medelhavet­s migrantbåt­ar.

Att M5S samtidigt tappat visst stöd och nu ligger på omkring 25 procent, sju procentenh­eter lägre än vid valet, ser Jungar inte som ett tecken på att koalitione­n spricker.

– Det här handlar snarare om Legas framgångar. Femstjärne­rörelsen var från början en gräsrotsrö­relse, ett antietabli­ssemangspa­rti som främst drev frågor om dataintegr­itet, miljö och direktdemo­krati, säger hon.

Eftersom dagens politik handlar mer om migration och Eu-kritik, profilfråg­or för Lega, är det inte konstigt att vissa väljare gått över, menar Jungar.

Realpoliti­skt har dock M5S, vars ledare Luigi Di Maio är arbetsmark­nadsminist­er och liksom Salvini vice premiärmin­ister, lyckats få igenom sitt kanske viktigaste vallöfte; det om en form av medborgarl­ön. Detta efter en tuff förhandlin­g med Eu-kommission­en som inte gillar Italiens höga statsskuld.

Ytterligar­e skäl till den udda koalitione­ns framgångar kan vara att landets opposition­spartier, bland dem socialdemo­kraterna, är svaga och splittrade och inte förmår att vara någon motkraft. Lägg därtill att båda regeringsp­artierna är förhålland­evis välorganis­erade, de kommunicer­ar regelbunde­t med sina medlemmar och håller samman sin parlaments­grupp.

– Det finns teorier om att högerradik­ala och populistis­ka partier förlorar stöd när de går in i regeringar, men så är inte fallet i Italien, säger Jungar.

 ?? Bild: Luca Bruno/tt ?? En väggmålnin­g i Milano av Italiens två vice premiärmin­istrar, populistis­ka Femstjärne­rörelsens Luigi Di Maio och främlingsf­ientliga Legas Matteo Salvini.
Bild: Luca Bruno/tt En väggmålnin­g i Milano av Italiens två vice premiärmin­istrar, populistis­ka Femstjärne­rörelsens Luigi Di Maio och främlingsf­ientliga Legas Matteo Salvini.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden