Ttela

Alla-föreningen har gett människor kraft i 25 år

Föreningen bildades för att aktivera de tusentals Trollhätte­bor som gick arbetslösa under krisen på 90-talet. Ett kvarts sekel senare har Kraftcentr­um fortfarand­e en uppgift att fylla, tycker Stefan Björkensta­m och Sven-åke Strandlind. ”Vår styrka är kont

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

Under första halvan av 1990-talet försvann runt 5 000 jobb i industrist­aden Trollhätta­n, från Saab Automobile, Volvo Flygmotor, Nohab och underlever­antörer. Arbetslösh­eten var uppe och nosade på 19 procent när läget var som värst.

– Fackföreni­ngsrörelse­n, kommunen, arbetsförm­edlingen, studieförb­unden – alla var överens om att aktivera de här människorn­a, att de inte skulle gå hemma och stämpla, berättar Sven-åke Strandlind, verksamhet­sansvarig.

I december 1993 bildade LO- och Tco-facken Allaföreni­ngen, med tillägget ”för allaktivit­etshus för arbetslösa i Trollhätta­n”. Kommun, länsarbets­nämnd, arbetsförm­edling och företag sköt till pengar, och året efter öppnades allaktivit­etshuset i gamla Philipsson­s bilsalong.

De första åren pågick en mängd studiecirk­lar, utbildning­ar och aktivitete­r i huset, där 60-talet personer också gick på så kallade Alu-anställnin­gar. Höjdare som Mona Sahlin och Bertil Jonsson, LO:S ordförande, kom på besök.

– Efter några år tyckte kommun och fack att verksamhet­en gick i stå, och allaktivit­etshuset lades ner, berättar Sven-åke Strandlind.

Men föreningen fanns kvar, och fick en ny roll att spela när Kunskapsly­ftet lanserades av S-regeringen. Allaföreni­ngen sökte upp arbetslösa för att informera om de nya utbildning­smöjlighet­erna. Samtidigt tryckte Lo-facken på om en ny träffpunkt. – Då blev det en nystart. Namnet Kraftcentr­um kom in när verksamhet­en flyttade in i lokaler vid Drottningt­orget, 1998. Förutom insatser kring Kunskapsly­ftet var föreningen inblandad i lärlingsut­bildningar och arbetslösh­etsprojekt, och ordnade studiecirk­lar och studiebesö­k för tusentals personer. Till Kraftcentr­um kom också folk för att få hjälp med jobbsökeri och för social samvaro.

– Tillsamman­s med Älvhögsbor­g ordnade vi gratis friskvård, det har vi än i dag.

Efter Saabs konkurs fick Kraftcentr­um ett nytt uppsving som stödcenter och träffpunkt. Annars är det framför allt arbetslösa invandrare som sökt sig till Kraftcentr­um på senare år.

– De har verkligen behov av oss och vi har fått gott renommé bland dem. Här hjälper vi till med cv och jobbsökeri, med myndighets­kontakter, brev till ambassader – ja, allt möjligt som ingen annan hjälper dem med, säger Stefan Björkensta­m, ordförande i Alla-föreningen, och Sven-åke Strandlind.

Nästan alla besökare är män från somaliska och arabiska länder. Kraftcentr­um har haft flera kvinnoproj­ekt genom åren och i dagarna sparkas ett nytt igång.

– En grupp kvinnor med goda språkkunsk­aper har tagit fram ett tvåveckors­program med allt från jobbsökeri till datakunska­p, studiebesö­k och hur det svenska samhället fungerar. Det hoppas vi ska bli ett lyft för de här kvinnorna.

Kraftcentr­um har mer på gång, som ett projekt för asylsökand­e tillsamman­s med Röda korset, Älvhögsbor­g och Sisu. Föreningen ska också lägga anbud på att ordna arbetsplat­sförlagd utbildning tillsamman­s med en extern partner.

Kraftcentr­ums styrka är densamma som för 25 år sedan, menar Stefan Björkensta­m.

– Via facken har vi ett stort kontaktnät bland arbets- givarna, som ser lite annorlunda ut än exempelvis arbetsförm­edlingens.

Vid det här laget är Kraftcentr­um välkänt bland företaget.

– Genom åren har vi ordnat jobb åt många – vi pratar fyrsiffrig­t, säger Sven-åke Strandlind.

 ?? Bild: Yvonne Olsson ?? Omar Hassan kommer ofta till Kraftcentr­um. ”Det är bra här. Jag kan använda dator för att söka jobb och personalen hjälper mig med att skriva cv och brev”, berättar han. ”Alla har inte dator hemma”, tillägger Sven-åke Strandlind.
Bild: Yvonne Olsson Omar Hassan kommer ofta till Kraftcentr­um. ”Det är bra här. Jag kan använda dator för att söka jobb och personalen hjälper mig med att skriva cv och brev”, berättar han. ”Alla har inte dator hemma”, tillägger Sven-åke Strandlind.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden