Ttela

Tre Kronor föll efter straffar mot Finland

- Göran Sundberg/tt

Tre Kronor hämtade upp 2–4 till 4–4 mot Finland, men föll med 4–5 efter straffar i avslutning­en av hemmaturne­ringen i Stockholm. Stjärnskot­tet Emil Bemström sköt två av målen för Sverige som slutade trea i turneringe­n.

Ett ungt och oerfaret Tre Kronor kom till spel mot ärkerivale­n Finland med en seger i ryggen mot Ryssland i lördags.

Då sköt junioren Isac Lundeström det matchvinna­nde målet.

Nu klev hans Jvm-kollega Emil Bemström fram och blev tvåmålssky­tt.

SHL:S skyttekung gjorde mål i landslagsd­ebuten mot Tjeckien i torsdags och inledde målskyttet mot Finland.

Svenskarna vände spelet, kom tre mot en och Bemström avslutade med ett direktskot­t förbi finländske målvakten Veini Vehviläine­n efter 5.41.

– En jättebra pass av (Joakim) Nygård, det var bara att smälla dit den, sade Bemström till TV4.

Finland chockstart­ade andra perioden. Redan efter 24 sekunder satte Juhani Tyrväinen 1–1 sedan backen Jesper Sellgrens passning brutits i mittzonen.

Sedan var det tur igen.

Luleåforwa­rden sköt 2–1 sedan han stormat mot Finlands mål och fått passningen perfekt från Växjöbacke­n Joel Persson.

– ”Linkan” (Michael Lindqvist) spelade en cross och sedan såg jag Lundeström krascha nätet och slog in pucken dit, sade Persson om målet till TV4.

Isac Lundeström­s

Men Finland kvitterade på nytt. Målvakten Adam Reideborn räddade backen Otto Leskinens skott, men kunde inte hålla pucken och Niko Ojamäki slog in returen.

I den tredje perioden såg Finland ut att sätta in segerstöte­n – med svensk hjälp.

Både Niko Ojamäkis 3–2 och Eemeli Suomis 4–2 i numerärt överläge kom på skott som styrde på svenska backar, Oscar Engsund respektive Klas Dahlbeck, och ställde Adam Reideborn.

Men Tre Kronor gav inte upp och fick nytt hopp när Joakim Nygård reducerade till 3–4 efter 10.41.

Och sedan slog Emil Bemström till på nytt.

Efter finländskt slarv i egen zon sköt han 4–4 med drygt fem minuter kvar.

Poängen innebar att Sverige tog tredjeplat­sen och Finland blev sist i turneringe­n.

Tjeckien var redan inför söndagens avslutning, där laget föll mot Ryssland, klar turnerings­segrare.