Ttela

Brist på lik för svenska studenter

- Anna Hansson/tt

Universite­ten i Sverige vill att fler personer väljer att donera sina kroppar i utbildning­ssyfte. – Vi skulle behöva öka donationer­na med 10 procent, och ännu hellre med 20, säger Johan Södergren, intendent vid Karolinska Institutet.

Det kommer att behövas fler helkroppsd­onatorer i Sverige i takt med att universite­ten utbildar allt fler läkare och tandläkare. Det anser Johan Södergren, vid Karolinska Institutet.

– I dag ligger vi precis på det antal vi behöver. Karolinska Institutet har ökat intaget av läkarstude­nter och tandläkars­tudenter. Ökar det ännu mer måste vi få fler donatorer, säger Johan Södergren.

Helkroppsd­onation skiljer sig från organdonat­ion som går till livräddand­e transplant­ationer och hanteras av landstinge­n. Helkroppsd­onationer används i anatomiund­ervisning för läkarstude­nter, tandläkare eller fysioterap­euter till exempel.

En kropp som donerats balsameras och används i regel under en termin, ibland uppemot ett år, innan den återlämnas till de anhöriga och kan begravas. Universite­ten står för kista, transport och urna. Det är en av anledninga­rna till att det hittills i Sverige inte gjorts någon reklam för att öka antalet donationer.

– Vi vill att den som helkroppsd­onerar gör det för att man vill hjälpa sjukvården och undervisni­ngen. Kontakten vi har haft med donatorer visar på ett stort intresse för det, säger Johan Södergren.

I takt med det ökande antalet studenter och ett ökande behov av donatorer kan det dock vara tid att se över hur man informerar om helkroppsd­onationer, menar Johan Södergren.

– I Danmark gör de reklam för helkroppsd­onationer på radio och i tv. Köpenhamn ligger någonstans på 300 donatorer om året. I Stockholm ligger vi på runt 50. De ligger mycket längre fram. Vi tänker så mycket innan det händer något. Vi är landet lagom, säger Johan Södergren.

En kropp som donerats balsameras och används i regel under en termin, ibland uppemot ett år, innan den återlämnas till de anhöriga och kan begravas. Universite­ten står för kista, transport och urna.

 ?? Bild: Tomas Oneborg ?? Det kommer att behövas fler helkroppsd­onationer i Sverige anser Johan Södergren på Karolinska Institutet.
Bild: Tomas Oneborg Det kommer att behövas fler helkroppsd­onationer i Sverige anser Johan Södergren på Karolinska Institutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden