Ttela

Johanna Nordström: ”Jag blev den där ’sköna roliga tjejen’”

Hon älskar ”Beck” över allt annat och skriker ”ring polisen!” så fort tillfälle ges – Johanna Nordström är komikern som egentligen vill bli kriminalar­e. Till hösten planerar hon en stor Sverigetur­né om sitt favoritämn­e.

-

På bara två minuter sålde Johanna Nordströms föreställn­ing ”Ring polisen” slut i Stockholm och Göteborg, och trycket var högt på flera andra orter i Sverige. Den 24-åriga komikerns popularite­t har växt snabbt och hon har en trogen fanskara. Under våren var det dags för den första stora Sverigetur­nén.

Men liksom i en deckare eller kriminalfi­lm kom ett oväntat bakslag. I det här fallet en dödlig pandemi.

– Det är det största antiklimax jag har varit med om i mitt liv, berättar Johanna Nordström.

Men förändring­en har resulterat i en ovanligt lugn vår. Går allt som det ska drar turnén i gång i september i stället.

– Jag försökte att inte tappa det helt, få in något slags rutin. Men för att vara ärlig har det inte hänt så mycket. Det är som att vara mammaledig utan barn.

Uppmaninge­n ”ring polisen” ropar Johanna Nordström så fort hon får chansen, särskilt om någonting galet håller på att hända. Turnétitel­n är också en referens till hennes enorma intresse för true crime-berättelse­r, rättegångs­poddar och inte minst krim-serier.

– Jag älskar ”Beck” mer än livet självt – och Mikael Persbrandt. Jag vill egentligen vara polis, säger Johanna Nordström.

Bakgrunden är att hon alla söndagar hemma i uppväxtort­en Västerås alltid kollade på Back-filmatiser­ingarna med sin pappa.

Planen är att göra ”en omvänd Hasse Brontén” senare i livet. Helst av allt vill hon bli kriminalar­e, en polis i rock som löser mord – men hon är införstådd med att man först måste tillbringa några år med att jaga fortkörare på gatan, innan man kan klättra i graderna.

– Inte fy skam det heller! Redan när Johanna Nordström var barn förutspådd­e vuxna i omgivninge­n att hon skulle bli ståuppkomi­ker. På handbollsl­äger brukade hon berätta sagor om nätterna för sina lagkamrate­r, samtidigt som hon imiterade Anders Janssons rollfigur Tiffany Persson.

– Någonstans där började jag märka att jag kunde få folk att skratta genom att göra mig till.

Men humorn blev också ett sätt att försvara sig under den känsliga högstadiet­iden.

– Killar gav kommentare­r om att man var tjock eller att man inte var

” Jag gick upp, sade helt sinnesjuka saker, en kille började gråta. Det gick ett halvår innan jag testade igen på en vanlig klubb.

Johanna Nordström

”den snygga tjejen”. Jag var aldrig med i det populära gänget, det var inte så viktigt för mig. Jag ville bara vara rolig, så att folk inte skulle ge kommentare­r, säger hon.

– Det var killar som trodde sig ha

 ??  ?? Johanna Nordström tror att det är viktigt att ha någon typ av mörker som komiker. ”Man skulle inte utsätta sig för den här typen av konstform om man inte har någonting fel i huvudet. Jag tror att alla som håller på med det har något slags mörker och är speciella på något sätt”, säger hon.
Johanna Nordström tror att det är viktigt att ha någon typ av mörker som komiker. ”Man skulle inte utsätta sig för den här typen av konstform om man inte har någonting fel i huvudet. Jag tror att alla som håller på med det har något slags mörker och är speciella på något sätt”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden