Ttela

Storebror Berner har överraskat sig själv

- Karl Andersson

Under flera år satsade Kalle Berner på bandyn utan att överhuvudt­aget spela fotboll. Spola fram ett par år och han är given i division 2. – Jag ska erkänna att jag inte riktigt trodde detta för några år sedan, säger 28-åringen.

Sommaren 2018 spelade Kalle Berner i Frändefors IF när ”Fiffen” kämpade för att hålla sig kvar i division 5 Dalsland. När han hade tid gick han och kollade lillebror Nils matcher i division 2 med Vänersborg­s IF.

– Då kände man inte riktigt att man hade den nivån i sig. Jag såg brorsans matcher i division 2 och tänkte att det var en helt annan nivå än den som jag spelade på, berättar Kalle två år senare.

Mycket vatten har runnit under Dalbobron sedan dess. På den tiden satsade Kalle mer på bandyn med Blåsut, men sedan dess har han lagt ner bandykarri­ären, satsat på fotbollen och tagit en ordinarie plats som mittback på ”den helt andra nivån” i VIF.

– Jag känner själv att jag är bättre än någonsin. Det var en stor omställnin­g att gå från femman till tvåan, men nu har jag fått ett år på den här nivån och känner att jag har blivit bättre på allt. Andys spelstil passar mig bra också, jag gillar att vara aggressiv och gå in i närkamper.

Andy Kilner, ja. Under den mycket meriterade engelsmann­ens tid i klubben har man hittills slagit mängder av bra motstånd under försäsonge­n och därtill inlett seriespele­t lovande med fyra poäng på två matcher.

– Att han har kommit in har nog gett en nytändning. Det är en annan intensitet på träningarn­a och han vet hur han vill ha det. Han kräver en profession­alism av oss som vi har svarat upp bra på, berättar Kalle, vars lag vid seger mot jumbon I F Karlstad Fotbollsut­veckling hänger på topplagen i serien.

– Det är verkligen ett motiverand­e läge. Vi fick en bra start innan uppehållet och vid vinst har vi skaffat oss läge till att hänga på topplagen. Det är spännande tider nu i VIF, det känns som att något är på gång.

Mot Karlstad får dock Kilner se matchen från läktaren. Samma sak gäller forwarden Niklas Andersson. Båda blev nämligen utvisade i 2–1-segern mot Sävedalen.

Kalle Berner lär dock spela, och det är inte utan att man undrar om han ångrar att han inte alltid satt fotbollen i första rummet?

– Det är klart att man tänker så ibland. Samtidigt har jag många upplevelse­r från bandyn som jag inte vill ha ogjorda. Dessutom har jag haft ett väldigt sug efter att spela fotboll de senaste åren, och det hade jag kanske inte haft om jag hade spelat fotboll hela tiden.

 ?? Bild: Christian Flodin ?? Kalle Berner (i rött) i närkamp med VFK:S Andelo Vekic under fjolårets Vänersborg­sderby. I början av 10-talet gjorde Berner en del matcher för VIF innan han valde att satsa på bandyn. Nu är han tillbaka i VIF – bättre än någonsin.
Bild: Christian Flodin Kalle Berner (i rött) i närkamp med VFK:S Andelo Vekic under fjolårets Vänersborg­sderby. I början av 10-talet gjorde Berner en del matcher för VIF innan han valde att satsa på bandyn. Nu är han tillbaka i VIF – bättre än någonsin.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden