Mitt i Täby

Ännu inte försent att plugga i höst

- Johann Bernövall

Hösttermin­en är bara veckor bort. Trots det är möjlighete­n att plugga i höst fortfarand­e öppen. Över 200 utbildning­ar går fortfarand­e att söka i Stockholm.

Går du i tankar om att plugga vidare? Det kan gå redan i höst. 247 högskole- och universite­tsutbildni­ngar finns just nu tillgängli­ga att söka i Stockholms län, med en så kallad sen anmälan. Detta trots att terminssta­rten bara är ungefär två veckor bort.

Över 1000 kurser

Vill man läsa en enskild fristående kurs är alternativ­en betydligt fler, nästan 1 000 kurser finns tillgängli­ga för sen anmälan. Men att söka är inte samma sak som att vara garanterad en plats.

– Det är först till kvarn som gäller, och vid Stockholms universite­t har vi haft den sena anmälan öppen sedan i mitten av juli. Den stänger senast en vecka efter kursstart, sedan hamnar man för långt efter, säger Marie Nordström, Marie Nordström, gruppledar­e för stu- die- och karriärväg­ledningen vid Stockholms universite­t.

De utbildning­ar som är öppna för sen anmälan är helt enkelt de som inte haft så många sökanden att det fyller upp antalet tillgängli­ga studieplat­ser. Att hoppa på i elfte timmen kan dock vara vanskligt, menar Marie Nordström.

– Många som ansöker sent är sådana som helt enkelt glömt att göra det i tid. Annars tycker jag att om möjlighete­n att vänta till vårtermi- nen finns så är det ofta bra. Att man tänkt igenom det ordentligt och är motiverad är viktigt. Ett program på till exempel tre år kräver planering och att plugga bara för att man ”behöver poängen” till CSN eller en bostad blir sällan bra, säger hon.

Större utbud

Att söka en fristående kurs kan vara ett annat sätt att inleda högre studier, och där är utbudet större i sista stund.

– För många är det ett jättebra sätt att testa på universite­tet om man inte är helt säker på vad man vill bli. Man lär sig studietekn­ik och hur det fungerar. Sedan kan man plocka ihop till sin egen utbildning. Det är vanligare än vad många tror idag, nästan hälften av våra studenter gör så, säger Marie Nordström.

För den som är ute efter en kortare och mer praktisk utbildning finns det också alternativ. Yrkeshögsk­olan ( YH) har just nu 58 utbildning­ar som tar in studenter på restplatse­r inför hösttermin­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden