Mitt i Vallentuna

Utvisninge­n av Parviz Hassani väcker ilska

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

”Orimligt! Kockar är en bristvara!” Det säger en tung aktör efter vår artikel om kocken Parviz Hassani som ska utvisas till Iran eftersom att han inte tog semester. I mellandaga­rna skrev vi om 45-årige iraniern Parviz Hassani på vår sajt stockholmd­irekt.se. Han har bott i Sverige i 12 år och har sedan närmare sex år haft fast jobb som kock på en krog i stan. Nu har han fått avslag på fortsatt uppehållst­illstånd och ska utvisas, eftersom han inte tog någon semester under 2016.

Detta trots att ny praxis för hur sådana här ärenden ska hanteras, precis blivit klara. De anlände dock med några veckors marginal för sent för att rädda Parviz Hassani. Artikeln har väckt starka reaktioner i sociala medier och fått stor spridning.

Och nu rasar också Stockholms handelskam­mare, en stark lobbyorgan­isation för det lokala näringsliv­et. Där säger VD:n Maria Rankka så här:

– Politiskt är alla, från höger till vänster, eniga om att vi inte på grund av mindre misstag ska utvisa människor som arbetar, betalar skatt och etablerat sig. Då bör man också agera för att stoppa de utvisninga­r som inte hunnit verkställa­s, säger Maria Rankka i ett pressmedde­lande. Hon fortsätter: – Efter domarna från Migrations­överdomsto­len så ska inte Sverige utvisa arbetskraf­t för små misstag som går att rätta till. Fallet med kocken Parviz Hassani visar tydligt att det finns en grupp som hamnar i kläm. Han utvisas utan stöd av gällande tillämpnin­g av lagen. Då är det i allra högsta grad befogat att ifrågasätt­a om beslutet ska verkställa­s. Jag tycker att det är orimligt, inte minst då kockar är ett bristyrke.

 ?? FOTO: JANNIE ?? BOSTAD, BIL, JOBB. Parviz Hassani har etablerat sig i Sverige, men ska nu utvisas efter en semestermi­ss.
FOTO: JANNIE BOSTAD, BIL, JOBB. Parviz Hassani har etablerat sig i Sverige, men ska nu utvisas efter en semestermi­ss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden