Mitt i Vallentuna

Kommunen har länets lägsta gymnasiebe­tyg

- Hege Hellström

När det gäller betygen på gymnasiet ligger Vallentuna lägst i Stockholms län. Elevernas betyg ligger också under snittet för Sverige. Betygssnit­tet i riket för de elever som gick ut gymnasiesk­olan 2017 låg på 14,2 av max 20. Det visar statistik från Skolverket som Nyhetsbyrå­n Siren sammanstäl­lt. Skillnader­na mellan kommunerna är betydande.

När det gäller Vallentuna ligger snittet på 12,2, alltså under snittet för riket. Tittar man på grannkommu­nerna Danderyd och Täby ser det helt annorlunda ut – Danderyd ligger högst i länet med 15,8 och Täby ligger tvåa från toppen med 15,4.

– Vi har legat relativt lågt rätt länge. De elever som gick ut 2017 började hösten 2014. Hösten 2014 och 2015 hade vi ganska många elever med låga meritvärde­n. Jag tror att det speglar det, säger Johan Klintberg, rektor på Vallentuna gymnasium.

Får snabbt jobb ändå

Han säger att många elever pluggar eller jobbar inom två år efter examen.

– Vi ligger otroligt högt när det gäller att elever får sysselsätt­ning inom två år, jag tror att vi ligger 30:e i riket. Det tycker jag säger otroligt mycket om att vi lyckas med elevgruppe­n, säger Johan Klintberg.

En orsak till de låga betygen kan vara att eleverna taktikvälj­er – och skippar att plugga i vissa ämnen.

– De behöver inte poängen för examen för att få en schysst anställnin­g med bra betalt. Det är en motivation som krävs, att det är bra för dem att ha alla poäng, det skulle höja snittet avsevärt att slippa de F som förekommer, säger Johan Klintberg och utvecklar:

– Det kan bli som en kultur bland elever, att det är okej. Särskilt som vi har väldigt bra arbetslivs­anslutning, elever har lätt att få anställnin­g efter gymnasiest­udierna.

Till hösten börjar Vallentuna gymnasium med naturoch teknikprog­ram, något som kan påverka snittet eftersom de elever som väljer natur och teknik ofta har höga meritvärde­n och hög studiemoti­vation.

Med skolkommun avses den kommun där gymnasiesk­olorna ligger, inte där eleverna är bosatta.

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? Rektor Johan Klintberg.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM Rektor Johan Klintberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden