Mitt i Vallentuna

Kommunen klättrar i miljörankn­ingen

- Ella Söderberg

Vallentuna klättrar uppåt på listan i en miljörankn­ing av landets kommuner. Att se över utsläpp och matsvinn är några av orsakerna till att kommunen blivit mer miljömedve­ten. I april i år blev Vallentuna kommuns miljöledni­ngssystem certifiera­d enligt en internatio­nell standard. En kvalitetss­tämpel på kommunens miljöarbet­e menar Ann Wahlström, miljöstrat­eg på kommunen.

– Med miljöledni­ngssysteme­t har vi fått bättre ordning och reda på vårt syste- matiska miljöarbet­e, vilka mål vi har och hur vi uppfyller dem, säger hon.

Arbetet med miljön har gjort att Vallentuna kommun seglat upp från 202:a plats förra året till en 84:e plats i år på mediebolag­et Aktuellt Hållbarhet­s miljörankn­ingslista. Listan görs över Sveriges kommuner och mäter aktivitet och ambition inom miljöområd­et.

Exempel som gjort att Vallentuna klättrat på listan är att hemtjänste­n infört digitala körjournal­er för att se vilka bilar som släpper ut mest förorening­ar. Även äldreboend­en i kommunen bidrar. Genom att fråga de äldre vad som var lättast för dem att äta, kunde man förändra menyn i och med målet att minska matsvinnet med 10 procent, något som personalen kunnat se visa sig fungera.

– Miljöfrågo­rna är en gemensam fråga för olika kommunala verksamhet­er, alltifrån samhällsby­ggnadsförv­altningen till äldreomsor­gen. Det finns ett stort engagemang både från politiskt håll och från tjänsteman­nahåll. Det gäller att göra de gemensamma målen relevanta för varje verksamhet, säger Ann Wahlström.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? MATSVINN. Vallentuna kommun har jobbat med att minska matsvinn och avgasutslä­pp för att nå miljömål.
FOTO: MOSTPHOTOS MATSVINN. Vallentuna kommun har jobbat med att minska matsvinn och avgasutslä­pp för att nå miljömål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden