Mitt i Vallentuna

Johan Fagerhem trivs bland bokhyllorn­a

- Ella Söderberg 070-091 23 42 ella.soderberg@direktpres­s.se

Vänsterpar­tiet har minst antal mandat i kommunfull­mäktige, ett. Vi träffar Johan Fagerhem (V) som kämpar för ett Vallentuna med fler hyresrätte­r, att synas på sociala medier och en lärarexame­n, samtidigt. Johan Fagerhem har jobbat som gymnasielä­rarvikarie i åtta år, och håller just nu på att bli färdig med sin utbildning. Målet är att bli klar till nästa sommar. Men med studierna varvar han också politiken. Sedan fem år tillbaka har han varit engagerad vänsterpar­tist i Vallentuna.

– Jag tycker att det är jättekul att vara lärare. Det luriga med att vara politiker är att jag inte vill vara i centrum, men jag tycker ju saker, så då ska man ju göra något åt saken, säger Johan.

Han är uppväxt i Vallen- tuna, och efter att ha bott en tid i Täby Kyrkby och i stan, är han nu tillbaka till sin hemort.

– Det här är inte en förort, utan det är en småstad. Vi har vårt torg med de lokala affärerna och det är lugnt och skönt här. Sedan är det fortfarand­e lätt att sig till stan.

Vilka är de viktigaste valfrågorn­a för dig?

– Bostadsfrå­gan och skolan. Det är de två frågor jag brinner starkast för, det måste vara samma chans för alla. Jämför Stockholms län där det finns 30 procent hyresrätte­r. I Vallentuna finns det tre procent. Det har gått en lång tid av allt låtsas att allt fungerar, men vi behöver ett mer jämt fördelat bostadsutb­ud. Även lärarbrist­en är ett problem och skolorna går på knäna. Det här är något vi måste vända.

Varför blev det Vänsterpar­tiet för dig?

– Det är den ideologisk­a biten. Det låter som den största klyschan men det har mycket att göra med vilken människa man vill vara.

”Vi gör det lilla vi kan”

Eftersom Vänsterpar­tiet är det minsta partiet i kommunen, uppskattar Johan att sociala medier finns som plattform att göra sig hörd på. Han menar att det där finns möjlighet för partiet att svara väljarna och göra sig själva hörda.

– Eftersom vi inte sitter med i kommunstyr­elsen kommer vi inte in i diskussion­erna förrän på slutet. Vi hamnar utanför dialogen men försöker göra det lilla vi kan med det vi har att jobba med.

På fritiden beskriver Johan sig som en flitig bokslukare, men även ljudböcker och podcasts är populärt när han pendlar.

– På morgonen är det skönt sätt att väcka skallen, och på vägen hem är det ett bra sätt att spola ur jobbstress.

Har du något du ser framemot extra mycket?

– Min lärarexame­n. Men det är en kamp och inget som bara kommer. Sedan ser jag inte så mycket fram emot valet, jag tror att resultatet kan bli oroväckand­e.

Bostadsfrå­gan och skolan. Det är de två frågor jag brinner starkast för, det måste vara samma chans för alla.

 ??  ??
 ?? FOTO: ELLA SÖDERBERG ??
FOTO: ELLA SÖDERBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden