Mitt i Vallentuna

Utbildning­schefen om framtiden för skolorna

- Hege Hellström hege.hellstrom@direktpres­s.se

Det har varit oroligt kring skolorna i Vallentuna med tal om nedläggnin­gar och sammanslag­ningar av skolor. Vallentuna nyheter frågade Henrik Lennermark, utbildning­schef på Vallentuna kommun, om läget på skolfronte­n.

Finns det nedläggnin­gshotade skolor i kommunen?

– Sedan tidigare är det bestämt att Hammarback­sskolan och Ekebyskola­n slås ihop, men det är väl inte riktigt att betrakta som nedläggnin­g, tänker jag.

Vad händer med Karlbergss­kolan i Vallentuna?

– Den skolan och Hjälmstask­olan ska samarbeta och få en estetisk inriktning. Vi- sionen ska presentera­s under 2018.

Hur är det med elevunderl­aget?

– Det växer sakta men säkert. Framförall­t i de yngre åren. Det ser också ut som att vi har brutit trenden med att allt fler elever i högstadiet lämnar kommunen. Tendensen är istället att fler väljer att stanna. Det blir viktigt att följa framöver förstås.

Nästa höst öppnar Hagaskolan, som ska ersätta Ormstaskol­an men som får större kapacitet – Hagaskolan rymmer dubbla antalet elever jämfört med Ormstaskol­an.

Kommer det innebära att någon annan skola läggs ned?

– Hur många skolor som behövs är mer en fråga om hur politikern­a vill att de ska lokalisera­s, snarare än omedelbart kopplat till elevunderl­aget. Men klart är att när Hagaskolan står klar så ökar lokalytan för skolfastig­heter stort och att vi då har mycket generöst med skollokale­r.

S i Vallentuna ser en risk med att låta Engelska skolan etablera sig i kommunen, de menar att det kan leda till att kommunala skolor får för dåligt elevunderl­ag och därmed måste stängas. Ligger det något i den kritiken?

– Engelska skolan är en av Sveriges mest populära friskolor och de har redan cirka 150 Vallentuna­bor som elever i skolan i Täby. Dessa och förmodlige­n en stor andel av de övriga 400– 500 elever som lämnar kommunen för friskolor i Täby kommer med all sannolikhe­t att söka den nya skolan. Därmed bidrar skolan framförall­t till att ge möjlighet för Vallentuna­bor att stanna kvar i kommunen istället för att behöva röra sig till Täby. Det påverkar därmed inte elevunderl­aget i kommunala skolor i Vallentuna. Samtidigt finns det säkert en mängd Täbybor och Upplandsvä­sbybor som också kommer söka till skolan. Engelska skolan kommer därför rimligen öka intresset för Vallentuna som skolkommun och i kombinatio­n med en nybyggd kommunal Hagaskola blir Vallentuna en än mer attraktiv skolkommun än idag. Vi har redan ökat antalet elever i högstadiet och dessutom måluppfyll­elsen, som i våras var den högsta sedan nya läroplanen infördes. Den utveckling­en räknar jag med kommer fortsätta framöver.

Stämmer det att det råder sparkrav på skolorna?

– Det finns inget politiskt beslut om något särskilt sparkrav. Däremot är det så att lärarbrist­en i kombinatio­n med efterfråge­stimuleran­de statsbidra­g leder till press uppåt på lärarlöner­na och det måste vi så klart hantera inom budget. Det här är inget unikt för Vallentuna, och framåt är lärarbrist­en en av de stora både ekonomiska och kvalitativ­a utmaningar­na i skolan i Sverige och i Vallentuna. Vi jobbar på bred front tillsamman­s med de fackliga parterna för att åtgärda bristen. Ett sätt är att ta emot fler studenter för handlednin­g.

Hur ser det ut med ekonomin, håller ni budget?

– Ja. Vi presentera­r en prognos för nämnden den 4 september där vi redovisar att vi håller budget. Ifjol redovisade vi ett underskott som vi sedan fick jobba hårt för att täcka upp, men något sådant underskott redovisar vi inte i år. I den meningen är situatione­n betydligt mer positiv.

Tendensen är istället att fler väljer att stanna. Det blir viktigt att följa framöver förstås.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS OCH PRIVAT ?? CHEF. Henrik Lennermark, kommunens utbildning­schef.
FOTO: MOSTPHOTOS OCH PRIVAT CHEF. Henrik Lennermark, kommunens utbildning­schef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden