Mitt i Vallentuna

Alla förskolekl­asser ges nu gratis simundervi­sning

- Helle Kikerpuu

Nu ska alla elever i förskolan i Vallentuna kommun få gratis simundervi­sning. En nationell satsning som Vallentuna tar del av för att över 500 barn ska bli mer vana och trygga i vatten.

Under hösten 2018 kommer alla elever som går i förskolekl­ass i Vallentuna kommun att få gratis simundervi­sning. Simundervi­sningen leds av utbildade simlärare på Sports Club och syftet är att ge eleverna en god vattenvana och att de ska känna sig trygga med att röra sig i vatten.

– Det kommer vara fyra undervisni­ngstillfäl­len för varje klass. Klasserna delas in i två mindre grupper, annars bli grupper för stora att hantera, och efter fyra veckors undervisni­ng byter man till nästa klass, säger Marie Ivarsson som är samordnare för idrott och kultursats­ning i Vallentuna Kommun.

Barnen behöver inga förkunskap­er eller måste kunna simma, utan tanken är att de ska bli vana och känna sig

trygga i vatten. Marie Ivarsson tror att nivån kommer variera från barn till barn och att det inte är tvång att delta i simundervi­sningen, men tillägger att det finns fördelar att simma med klassen.

– Fördelen är att man kanske vågar mer om vårdnadsha­vare inte är med. Det blir inte lika känsligt tillsamman­s med klassen, säger hon.

En annan fördel med satsningen är att kommunen nu kommer kunna ta ett helhetsgre­pp och nå alla barn.

– Simkunskap­erna har va- rit blandat innan och det har legat på vårdnadsha­vare att lära barnen simma. Nu får vi ett helhetsgre­pp och når över 500 elever. Detta sker över hela landet som en satsning av regering så det var bara positivt för oss att söka bidraget, säger Helena Henriksson som är utveckling­sledare i Vallentuna kommun.

Förutom simlärarna från Sports Club kommer även personal från elevens skola är alltid med och undervisni­ngen sker i halvklass. Bakgrunden till satsningen är ett statsbidra­g som kommunen sökt för att stärka alla barns simkunnigh­et.

Det har legat på vårdnadsha­vare att lära barnen simma.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SÄKERHET. Gratis simundervi­sning ska göra barnen vana och trygga i vattnet.
FOTO: MOSTPHOTOS SÄKERHET. Gratis simundervi­sning ska göra barnen vana och trygga i vattnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden