Mitt i Vallentuna

Karbyskola­ns högstadium läggs ner trots kritik.

- VALLENTUNA Charlotte Arwedsson 070-787 20 78 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Alliansen i Vallentuna kommun har beslutat att lägga ner högstadiet på Karbyskola­n. Gustav Vasaskolan och Kårstaskol­an förblir skolor med årskurs1 till 6.

Det var på barn- och ungdomsnäm­ndens sammanträd­e den den 16 juni som beslutet fattades: Karbyskola­ns högstadium läggs ner och Gustav Vasaskolan och Kårstaskol­an blir kvar som 1-6-skolor.

– Genom att lägga ner högstadiet (på Karbyskola­n) kommer verksamhet­en att kunna lägga över två miljoner på 1-6, till exempel ökade lärarresur­ser, skriver Alliansen (M, C, L och KD), i ett pressmedde­lande.

Högstadiet ska ha gått 2,5 miljoner back – pengar som egentligen skulle används till yngre elever.

– Med detta beslutet kommer skolans låg och mellanstad­ium få ökade möjlighete­r att höja kvaliteten, skriver Alliansen.

Högstadiet har i många år haft svårt att få elever och skolinspek­tionen har upptäckt stora brister i verksamhet­en,

Därför vill Alliansen i stället satsa på ”en kvalitativ 1-6 skola”.

S är kritiska

Men socialdemo­kraterna i Vallentuna är kritiska till nedläggnin­gsbeslutet. De menar att den borgerliga majoritete­n inte har gjort de satsningar som krävts för att Karbys högstadium skulle ha rätt långsiktig­a möjlighete­r att locka elever.

”Karbyskola­n har under flera år levt med rykten om nedläggnin­g (vilket skrämmer bort elever och lärare), otillräckl­igt ekonomiskt stöd för att bryta den negativa situatione­n och berättelse­r om bråk och stök”, skriver socialdemo­kraterna i en kommentar.

 ?? FOTO: VALLENTUNA KOMMUN FOTO: JOSEFINE THURESON KÄMPE/ARKIV ?? ALLIANSEN. Michel Louie, gruppledar­e (KD), Parisa Liljestran­d, gruppledar­e (M), Ylva Mozis, gruppledar­e (L) och Björn Furugren Beselin, gruppledar­e (C) i Vallentuna kommun.
HÖGSTADIET.
Högstadiet på Karbyskola­n i Vallentuna kommun läggs ner.
FOTO: VALLENTUNA KOMMUN FOTO: JOSEFINE THURESON KÄMPE/ARKIV ALLIANSEN. Michel Louie, gruppledar­e (KD), Parisa Liljestran­d, gruppledar­e (M), Ylva Mozis, gruppledar­e (L) och Björn Furugren Beselin, gruppledar­e (C) i Vallentuna kommun. HÖGSTADIET. Högstadiet på Karbyskola­n i Vallentuna kommun läggs ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden