Mitt i Vallentuna

Beslut har dröjt tre år – får skadestånd

- 070-787 20 78 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

När bastubeslu­tet drog ut på tiden bestämde Rauha och Rudolf Karlsson i Vallentuna sig för att stämma länsstyrel­sen. De fick rätt – och 30 000 kronor i skadestånd.

Rauha och Rudolf Karlsson har en fritidsfas­tighet i Garnsviken i Vallentuna kommun.

Paret ville bygga en bastu på tomten, där det i dag ligger ett förfallet båthus, och ansökte om dispens från strandskyd­det. Detta var år 2016.

Kommunen sa ja, men länsstyrel­sen ville pröva ärendet. När inget hänt på tre år stämde paret staten – och får nu 30000 kronor i skadestånd.

– Det är bra att staten väljer att ta sitt ansvar för den oacceptabl­a handläggni­ngstiden. Förhoppnin­gsvis kan domen hjälpa andra som har drabbats av länsstyrel­sens långsamma handläggni­ng, säger Rikard Samuelsson, jurist på Centrum för rättvisa och ombud för Rauha och Rudolf Karlsson.

Kan bli vägledande

Nu kan fallet få betydelse för andra personer i samma situation.

– Det känns jättebra att få den här upprättels­en, säger Rauha Karlsson, i en kommentar.

Sedan år 2009 finns det en möjlighet för länsstyrel­serna att på eget initiativ granska och överpröva kommunala beslut om strandskyd­dsdispens – och på senare år har handläggni­ngstiderna i dessa ärenden vid länsstyrel­sen i Stockholm ökat dramatiskt.

Men blir det någon bastu för paret Karlsson? Ja, det återstår att se.

Länsstyrel­sen ändrade kommunens beslut och avslog parets ansökan om strandskyd­dsdispens. Beslutet överklagad­es till markoch miljödomst­olen, som fastställd­e länsstyrel­sens beslut. Nu ligger saken i Markoch miljööverd­omstolen.

Charlotte Arwedsson

Väntan på beslut om de får bygga bastu på sin fritidsfas­tighet dröjde för Rudolf och Rauha Karlsson i Vallentuna. Och än är det inte klart.

 ?? FOTO: RIKARD SAMUELSSON ??
FOTO: RIKARD SAMUELSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden