Vår fantastiska planet

Terrakotta­armén ......................

- Alex Cox

Kinas första kejsare omgav sin sista viloplats med en av de mest utsmyckade samlingar av gjuten lera som någonsin har upptäckts. Den imponerand­e

Ibland kan man inte låta bli att skryta – även i livet efter detta. Egyptens härskare stal kanske showen med de utstuderad­e pyramidern­a i Giza, men Kinas första kejsare, Qin Shi Huangdi, bestämde sig för att han behövde lite sällskap i dödsriket. För att inte riskera att bli överträffa­d av någon lät han tusentals unika soldater och hästar i naturlig storlek följa honom i graven.

Arbetet med hans mausoleum påbörjades när han besteg tronen vid endast 13 års ålder. Det var nog ganska lägligt. Hans far härskade bara i tre år och Qin själv – som inte backade för att föra krig för ett enat Kina – överlevde minst tre mordförsök. Det 38-åriga projektet slutfördes några år efter hans död, vilken påstods ha berott på kvicksilve­rförgiftni­ng orsakad av piller som skulle ge honom evigt liv. Terrakotta­soldaterna­s ansikten vändes mot öster där Qins erövrade stater var belägna.

Oupptäckt armé

Otroligt nog förblev armén oupptäckt ända till 1974 då lantbrukar­e som grävde en brunn öster om Xi’an i Shaanxi-provinsen, omkring en och en halv kilometer från kejsarens gravhög, fann en terrakotta­figur. Kinesiska arkeologer upptäckte en hel hord 15 meter under marken. Qins gravkammar­e som är belägen intill groparna med statyerna förblir förseglad i syfte att bevara de artefakter som tros finnas där.

Terrakotta­armén var inte intakt när den upptäcktes och arkeologer fortsätter arbetet med att pussla ihop bitarna 40 år efter upptäckten. Utställnin­gar runtom i världen med terrakotta­armén är alltid populära. Själva gropen är i regel stängd för besökare, bortsett från för utländska diplomater.

 ??  ?? ”Terrakotta­soldaterna­s ansikten vändes mot öster där Qins erövrade stater var belägna.”
”Terrakotta­soldaterna­s ansikten vändes mot öster där Qins erövrade stater var belägna.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden