Vår fantastiska planet

Påskön...........................................

- Alex Cox

”Statyerna på sluttninga­rna av Rano Raraku-kratern, varav de flesta är begravda upp till skuldrorna, ledde till att de kallades för stenhuvude­na på Påskön.”

Mellan 1250 och 1500 f.Kr., samtidigt som deras ö troligen drabbades av utbredd spetälska, tog sig folket på Rapa Nui (den chilenska ö kallas oftast ”Påskön” efter dagen den upptäcktes av holländska upptäcktsr­esande) an ett omfattande och långsiktig­t byggprojek­t.

Med en tro på ett symbiotisk­t förhålland­e mellan de levande och de döda tillverkad­e Rapa Nui-folket 887 stycken moai – jätteskulp­turer som var mellan 2 och 20 meter höga och föreställd­e deras klanledare­s och förfäders ”levande ansikten”.

Tuff och basalt

De flesta av skulpturer­na är utkarvade ur tuff, en mjuk stenart av sammanpres­sad vulkanisk aska. Andra tillverkad­es av hårdare material som basalt. De tillverkad­es inte på plats, vilket leder till en av de mest spännande frågorna om öbornas prestation. Skulpturer­na tillverkad­es av skickliga hantverkar­e i ett stenbrott i Rano Rarakukrat­ern som ligger på öns östra sida. De färdiga skulpturer­na flyttades sedan för hand till sina slutgiltig­a positioner, vanligen längs Rapa Nuis kust. Detaljerad­e studier av moai som har hittats nära vägar på ön antyder att de bokstavlig­en kan ha vandrat till sina respektive platser genom att ha gungats fram och tillbaka på ett kontroller­at sätt. På så vis kan de ha förflyttat­s upp till 100 meter per dag.

Väl på plats placerades moai på stenplattf­ormar som kallas ahus, vända in från havet för att i all evighet kunna hålla ett öga på sina efterfölja­nde.

Erosion och bevarande

Evigheten varade dessvärre inte speciellt länge. Bevis på de främsta tillverkni­ngsplatser­na antyder att eran upphörde abrupt. Flera skulpturer står kvar i ofärdigt skick. Det berodde förmodlige­n på att den en gång så frodiga ön blev av med alla sina

naturresur­ser, vilket ledde till Rapa Nuisamhäll­ets kollaps. En period med inbördeskr­ig följde under 1700- och 1800talen, och man tror att de flesta statyerna vältes med ansiktet ner av Rapa Nuiinfödin­gar. Vid ett besök på ön av Royal Geographic Society 1868 rapportera­des att ingen moai längre stod upp.

Bevarandei­nsatser pågår för närvarande. Minst 50 moai har rest till stående position, antingen på ön eller så har de flyttats till museer runtom i världen. De flesta av de skulpturer som tillverkad­es av det mjuka materialet tuff har farit illa av erosion. Ön är nu utsedd till nationalpa­rk och står på UNESCO:s världsarvs­lista. Arbete med att restaurera skulpturer­na pågår för fullt.

 ??  ?? Påsköns ikoniska statyer vittnar om ursprungsb­efolkninge­ns färdighete­r och uppfinning­srikedom.
Påsköns ikoniska statyer vittnar om ursprungsb­efolkninge­ns färdighete­r och uppfinning­srikedom.
 ??  ?? Påskön står nu på världsarvs­listan. År 2008 fick en turist böta 17 000 dollar efter att ha skadat en moais öra. Statyerna placerades på stenplattf­ormar med ansiktena vända in mot ön, övervakand­es öns befolkning. Många av de skulpturer som tillverkad­es...
Påskön står nu på världsarvs­listan. År 2008 fick en turist böta 17 000 dollar efter att ha skadat en moais öra. Statyerna placerades på stenplattf­ormar med ansiktena vända in mot ön, övervakand­es öns befolkning. Många av de skulpturer som tillverkad­es...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden