Vår fantastiska planet

Mount Everest.........................

- Ben Everard

r 1802 inleddes ”The Great Trigonomet­ric Survey”, en trigonomet­risk uppmätning av Indien från dess södra spets ända upp till Himalaya i norr.

Lantmätarn­a mätte vinklar mellan fixerade punkter med hög precision så att de kunde skapa ett nät av trianglar som användes för att beräkna avstånd och höjd. 1823 tog George Everest över ledningen över projektet och mätningarn­a fortsatte.

År 1856 visade beräkninga­rna att den över havet – högre än något tidigare uppmätt berg. Senare mätningar har Geographic­al Society döpte världens nyupptäckt­a högsta punkt efter George Everest, men det är okänt om han själv någonsin såg berget som bär hans namn.

Trots att det var ett uppenbart mål för den nya populära sporten bergsbesti­gning var det inte förrän 1921 som någon försökte ta sig upp till toppen. Försök av brittiska klättrare 1921 och 1922 misslyckad­es och 1924 försvann George Mallory och Andrew Irvine i ett moln nära toppen för att aldrig återvända. Om de någonsin nådde toppen är det ingen som vet.

Till slut, 1953, stod Edmund Hillary och Tenzing Norgay på världens högsta topp och blev därmed de första att lyckas och dessutom ta sig ner igen med livhanken i behåll.

ÅPå gränsen mellan Nepal och Tibet vilar en jätte. Chomolungm­a, vi känner den som Mount Everest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden