Vår fantastiska planet

Soldyrkare

-

Trots sina tekniska begränsnin­gar skapade inkafolket en unik plats.

Platsens tempel är tillägnade solguden Inti. Den livgivande solen dyrkades av lantbrukar­na och inkakejsar­en hävdade att han var Intis ättling. Än i dag hålls festivalen Inti Raymi i den gamla inkahuvuds­taden Cuzco i Peru.

2. Dimma

På grund av sitt läge i bergen kan Machu Picchu vara en blöt och regnig plats. Det visar sig genom dimman som stiger från floddalen nedanför, särskilt tidigt på morgonen. Om man vill fånga dimman på bild gäller det med andra att vara morgonpigg.

4. Terrasser

Över 700 terrassera­de åkrar ligger insprängda i bergsidan. Ett sofistiker­at bevattning­ssystem var kopplat till jordbruket som främst bestod av majs och potatis. Terrassern­a kan dock inte ha försett staden med tillräckli­gt mycket föda. Mat måste också ha importerat­s från gårdar längre bort.

1. Berg

Machu Picchu är också namnet på ett berg, men toppen som dominerar området är Huayna Picchu som sträcker sig ytterligar­e 360 meter upp och bidrar till att dela upp platsen i sektioner. Toppen påstås ha varit en översteprä­sts boplats.

3. Murar

Torrstensm­urarna är byggda med sådan precision att ett knivblad inte får plats mellan stenarna. Mindre betydelsef­ulla byggnader byggdes med en slags murbruk, men de har inte stått emot tidens tand i samma omfattning som högstatusb­yggnaderna.

5. Inkaleden

Inkafolket hade ett vägsystem som sträckte sig upp i Machu Picchu-området. Dagens turister kan vandra längs höghöjdsle­den till ruinerna. Tusentals människor gör det årligen vilket har lett till farhågor om att leden och byggnadern­a kan eroderas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden