Vår fantastiska planet

STIMMIGT VÄRRE

-

Stora fiskstim rör sig längs världens kuster och i haven. De undviker skickligt rovdjur och andra hinder med kollektiv lätthet. Men det handlar inte om social samvaro, utan beteendet har finslipats under årtusenden, och överlevnad­sfördelarn­a för varje enskild fisk är enorma.

Bara fördelar för fisken.

Hitta föda

I enkla evolutionä­ra termer: fisk som lever i stim kommer troligen att hitta mat snabbare, eftersom en stor grupp av fiskar har en större chans att hitta mat än en enskild individ.

Ju fler desto tryggare

Fisk i stim kan dra nytta av den numeriska utspädning­seffekt – att bara vara en del av gruppen, minskar risken för att dödas. I ett stim med 1 000 fiskar löper varje enskild fisk en tusendels risk att bli uppäten.

Att röra sig som en...

Hög hastighet

Sillstim med omkring tre miljarder fiskar har observerat­s när de har bildat tio mil långa kedjor i Kaspiska havet. Det krävs oerhörd precision för att så pass stora stim ska upprätthål­la konstant hastighet

– och det gör de.

Att utmärka sig

Vi har nämnt förvirring­seffekten i stim och svärmar, men effekten kan bli den motsatta om en individ inte liknar de övriga – då kan den lätt fånga rovdjurets uppmärksam­het.

Varningssi­gnaler

Om någon fisk i stimmet upptäcker fara, utsöndrar den feromoner för att varna de övriga. Med så många fiskar som håller utkik förstärks deras sinnen kraftigt, vilket gör det mycket svårare för rovdjur att överraska dem. Fiskar är utrustade med ett system som är känsligt för tryckvågor och som löper som en rad dolda öron längs kroppen. Det plockar upp små rörelser hos grannfiske­n, så att de kan spegla varandras rörelser perfekt och navigera som en sammanhåll­en enhet.

 ??  ??
 ??  ?? För småbönder i tredje världen kan gräshoppss­värmar utgöra ett dödligt hot.
För småbönder i tredje världen kan gräshoppss­värmar utgöra ett dödligt hot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden