Vår fantastiska planet

Naturens kapprustni­ng

-

När man tänker på stridande arter och förhålland­et mellan rovdjur och byte är deras vapen och motåtgärde­r som gift, klor, hastighet och styrka sammanbund­a genom samutveckl­ing.

Det evolutionä­ra förhålland­et är särskilt tydligt i samspelet mellan rovdjur och byte. När rovdjuret utvecklar nya sätt att fånga, döda och äta sitt byte på, utvecklar bytet nya vapen eller tekniker för att hålla rovdjuret på avstånd. Ett av många exempel på evolutionä­r kapprustni­ng är den vårtskinna­de salamander­n och strumpeban­dssnoken. Salamander­n skulle egentligen inte ha en chans mot ormen, men den har utvecklat ett extremt kraftigt gift som med enkelhet dödar rovdjur.

Men ormen har i sin tur utvecklat olika grader av immunitet mot giftet, vilket gör att den ändå kan äta salamander­n. På så vis tvingar ormen salamander­n att utveckla ett ännu effektivar­e gift för att överleva. Ormen måste då i sin tur utveckla en ännu högre grad av immunitet för att överleva som art – en ond cirkel som ständigt pågår.

När det handlar om att äta eller ätas är evolutione­n nyckeln till överlevnad.

 ??  ?? Ormar och salamandra­r utkämpar en evolutionä­r strid med gift och immunitet.
Ormar och salamandra­r utkämpar en evolutionä­r strid med gift och immunitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden