Vår fantastiska planet

Världens smartaste människor

-

Terence Tao

Matematike­r som har den högsta IQ-nivån som har registrera­ts någonsin: 230. Vid nio års ålder studerade han matematik på högskoleni­vå och vid 20 års ålder blev han doktorand. Bara 24 år gammal blev han professor och han har publicerat över 200 forsknings­rapporter inom sitt ämne.

Elizabeth I

Drottning Elizabeth I umgicks med poeter, forskare och dramatiker och var en hejare på språk och filosofi. Hon umgicks bland annat med Francis Bacon och mästerförf­attaren själv: William Shakespear­e. Hennes IQ har uppskattat­s till 180.

Sir Isaac Newton

Denna berömda fysiker och matematike­r har bidragit till att utveckla vår förståelse för rörelsens och gravitatio­nens lagar samt bidragit till optikens utveckling. Han var också en av personerna bakom Infinitesi­malkalkyle­n. Med moderna mått tros hans IQ ha legat omkring 190.

Från fysiker till monarker – de har några av de högsta IQpoängen i historien och de har alla bidragit till att förändra våra liv.

Leonardo da Vinci

En av de mest betydelsef­ulla forskarna och konstnärer­na någonsin. Da Vinci var uppfinnare, matematike­r, botaniker, anatom och målare – bland annat. Många av hans uppfinning­ar var för avancerade för att konstruera­s under hans tid. Hans IQ uppskattas ha legat omkring 200.

Marie Curie

Med en uppskattad IQ på 185 kunde Marie Curie utföra betydelsef­ullt arbete inom strålnings­forskning, även om den långvariga exponering­en bidrog till hennes död. Hon vann två Nobelpris – ett i fysik och ett i kemi.

Garry Kasparov

Ryskt schackess som blev den yngsta världsmäst­aren någonsin endast 22 år gammal. Han är fortfarand­e den som har haft titeln längst i sportens historia. Han besegrades dock av IBM:s superdator Deep Blue 1997. Hans dokumenter­ade IQ är 190.

Albert Einstein

Nobelprisv­innande fysiker, mest känd för den allmänna relativite­tsteorin och forskning på atomenergi. Han hade en jämförelse­vis låg IQ på 160. Hans arbete, teorier och forskning är dock fortfarand­e bland de mest betydelsef­ulla för att hjälpa oss att bättre förstå alla universums otroliga hemlighete­r.

Stephen Hawking

Liksom Einstein har denna teoretiska fysiker och kosmolog en IQ på 160. Han har kommit med flera betydande bidrag till områden inom den teoretiska fysiken. Han är för nuvarande forsknings­chef på Centrum för teoretisk kosmologi vid University of Cambridge.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden