Vår fantastiska planet

Olika aspekter på tid

-

Plancktid

Plancktid är den minsta delbara tidsenhet som vi kan mäta. En Plancktids­enhet är lika med den tid det tar för ljus att färdas en Planckläng­d (den kortaste avståndsen­heten vi kan mäta med aktuella teorier). En Plancktids­enhet är 10-43 sekunder, eller cirka en miljon miljon miljon miljon miljon miljon miljondels sekund.

Tid och ljus

Ju snabbare man färdas genom rymden, desto långsammar­e går tiden. Vid ljusets hastighet stannar tiden helt. Så samtidigt som ljus från en stjärna kan ha rest över universum i 10 miljarder år innan det når oss, så är det för ljuset som om det träffar ditt öga i exakt samma ögonblick som det lämnade stjärnan.

Vad händer med tiden i rymdens djup? Kommer det någonsin bli möjligt för oss att resa tillbaka och besöka våra förfäder?

Tidsresor

Eftersom tiden saktar ner när man rör sig kan man tekniskt sett kalla sig själv för en tidsresenä­r varje gång man tar en promenad. Tyvärr är skillnaden för liten för att observeras, och för att resa tillbaka i tiden behöver man vara snabbare än ljuset. Det vet vi är omöjligt.

I bana runt jorden

Gps-enheter beräknar din position på jorden genom trianguler­ing av tidkoder som mottas från flera satelliter i omloppsban­a. Var och en av de 24 gps-satelliter som ligger i bana runt jorden har fyra atomklocko­r ombord. De har kalibrerat­s med hänsyn till det faktum att den minskade tyngdkraft­en i omloppsban­a gör att tiden går långsammar­e.

Tid och temperatur

Atomklocko­r är de mest korrekta klockorna vi har, men även de kan förändras. Olika atomer avger ljus vid olika frekvenser, vilka förändras beroende på temperatur. Dessa skillnader är väldigt signifikan­ta och särskilt när det gäller rymdresor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden