Världens Historia

Lärka som sjöng för 46 000 år sedan

-

Under den senaste istiden dog en liten lärka i Sibirien och frös genast till is. Nu, nästan 50 000 år senare, kan fågeln ge ovärderlig­a rön om lärkans evolution och konsekvens­erna av den sena istidens klimatförä­ndringar.

Den välbevarad­e lärkan hittades 2018 av ryska fossiljäga­re, när de grävde en tunnel sju meter under marken. Fossiljäga­rna gav fyndet till en amerikansk forskare, som först trodde att det var en nyligen avliden fågel. När specialist­er vid bland annat Naturhisto­riska riksmuseet i Sverige undersökte fågeln blev de dock förbluffad­e:

Analyser visar att det rör sig om en 46 000 år gammal berglärka av honkön. De visade även att två underarter av berglärka, som i dag lever i bland annat Ryssland, Skandinavi­en och Mongoliet, sannolikt härstammar från den uråldriga fågeln. Upptäckten är intressant, eftersom den djupfrysta berglärkan levde, när mammutstä sträckte sig från Västeuropa över Sibirien och vidare till Nordamerik­a. Enligt en hypotes bestod landskapet av en blandning av tundra och stäpp, vars gräs bland annat mammutar och noshörning­ar levde av.

Men för 11 700 år sedan blev klimatet varmare, och vegetation­en förändrade­s. De stora gräsätarna dog ut, men lärkan överlevde – möjligen för att den vidareutve­cklades till dagens reda på hur den urå lutionärt skiljer si arter vill forska dess arvsma kan se eve skillnade

 ??  ?? Lärkan är så välbevarad att forskarna trodde att den precis hade dött..
Lärkan är så välbevarad att forskarna trodde att den precis hade dött..

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden