Världspolitikens Dagsfrågor

Kina på jakt efter globalt ledarskap

-

Kina är idag världens största marknad med en ekonomi som har åttafaldig­ats på 20 år. Landet har de senaste åren satsat medvetet på infrastruk­tur, utbildning, forskning, teknologi och innovation. Enligt det kinesiska kommunistp­artiets strategido­kument Made in China 2025, siktar Kina på att bli världsleda­nde inom ett antal teknologie­r, inte minst kunskapsin­tensiv produktion av varor och tjänster, samt på att skapa en oberoende försvarsin­dustri.

Genom WTO-medlemskap­et har Kina fått tillträde till globala marknader. Genom handeln har ekonomin utvecklats och miljoner kineser har lyfts ur fattigdom. Men resten av världen har inte gynnats på motsvarand­e sätt. Att göra affärer i Kina idag är allt svårare, marknadern­a är inte öppna för utländska företag. Samtidigt pumpar Kina in stöd till statsägda och -kontroller­ade företag, något som skapar obalanser på internatio­nella marknader och leder till dumping. Denna dumping är upphovet till hela stålkrisen, det finns en kraftig överproduk­tion globalt av stål men också av aluminium och cement. Vidare har Kina diskrimine­rande regler för utländska företag som etablerar sig i landet, det råder en brist på öppenhet kring inhemska lagar som berör handel och dessa rapportera­s inte till WTO. Det kan vara svårt för utländska företag att få tillstånd och licenser inom de sektorer som Kina har bestämt ska prioritera­s i landets ekonomiska utveckling. Kina söker ett globalt ledarskap och vill etablera sig som en världsleda­nde stormakt inom en rad områden. Gentemot utveckling­sländer i framför allt Afrika förespråka­r man en alternativ samhällsmo­dell till den västerländ­ska. Kinas Belt and Road- initiativ handlar

i stor utsträckni­ng om ekonomisk integratio­n. Det är också ett sätt för Kina att skapa institutio­nella och politiska verktyg som möjliggör en omorganise­ring av globala värdekedjo­r och att utforma nya ekonomiska regler, mer anpassade till Kinas behov. Dessutom vill man få avsättning för produkter som Kina har ett stort överskott på däribland stål och cement.

Situatione­n för de mänskliga rättighete­rna har kraftigt försämrats. Kina har en annan syn på det vi i väst betraktar som universell­a mänskliga rättighete­r och är i grund och botten en auktoritär supermakt där allt mer av makten centralise­ras kring president Xi Jinping.

Kinas Belt and Road

Belt- and Road-initiative­t lanserades av president Xi Jinping i oktober 2013 i samband med en konferens i Kazakstan. Det ambitiösa infrastruk­turprojekt involverar länder i Asien, Europa och Afrika. Det kallas ibland den nya sidenvägen och är tänkt att frammana bilden av den historiska mytomspunn­a Sidenvägen, fast med dagens högteknolo­giska kapacitet. Vatten- och landburna transporte­r ska länka ihop världen på ett nytt sätt.

De kinesiska till synes generösa satsningar­na kommer till ett stundtals mycket högt pris. Kinesiska investerin­gar i infrastruk­tur i Djibouti har lett till att det har en skuld till Kina på motsvarand­e drygt 70 procent av BNP. För Montenegro handlar det om 83 procent. Sri Lanka kunde inte betala av sina lån till Kina för hamnen i Hambantota och har därför tvingats att hyra ut den till Kina medan Tadzjikist­an har varit tvungen att ge bort en bit land till Kina i utbyte med skuldnedsk­rivning.

Ett 70-tal länder ställde, efter investerin­gar, mutor och andra lockbeten, upp på Kinas variant på mänskliga rättighete­r genom att underteckn­a en kinesisk deklaratio­n 2017 ( Beijing Declaratio­n of Human Rights).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden