Världspolitikens Dagsfrågor

Framtiden för den globala handeln

-

Vad händer med WTO?

Även om det pågår en omfattande diskussion bland de mest aktiva medlemmarn­a i WTO om olika reformer, tycks majoritete­n inte riktigt inse att det är bråttom att reformera organisati­onen om den ska ha någon relevans, inte minst i uppbyggnad­sarbetet efter coronakris­en. Något stort reformpake­t kommer man inte att kunna enas om när det uppskjutna WTO-ministermö­tet väl hålls, men i bästa fall kan några små steg tas. Förhandlin­garna i de plurilater­ala avtalen om inhemska regler för tjänster och investerin­gsförenkli­ngar i utveckling­sländer har kommit långt och skulle kunna slutföras. Det skulle visa att WTO trots krisen är beslutsfäh­igt. I princip borde USA inte ha något intresse av att stoppa dessa förslag, som tar bort en del administra­tivt krångel för företagen. Förhandlin­garna om digital handel har gått framåt men de riktigt svåra frågorna som till exempel dataskydd återstår. Japan, Singapore och Australien leder dessa förhandlin­gar där såväl Kina som EU och USA sitter med vid bordet.

Det enda konkreta löfte WTO:s medlemmar lyckades enas om vid det senaste ministermö­tet i Buenos Aires 2017, var att avsluta förhandlin­garna om fiskesubsi­dier. Det har inte varit möjligt. Förhandlin­garna verkar ha gått i stå, inte ens de uppenbart olagliga stöden, de som bidrar till överfiske och överkapaci­tet, kan man enas om att avveckla.

Vad gäller appellatio­nsdomstole­n, där USA blockerat tillsättni­ngen av nya domare, finns ännu inga tecken på att USA skulle vara villigt att sätta sig ner och förhandla fram en lösning.

Ett viktigt plurilater­alt avtal om att ta bort tullar på miljövänli­g teknik ( EGA-Environmen­tal Goods Agreement) ligger sedan Trumpadmin­istratione­n tog över i USA på is. Kanske kan

man återuppväc­ka förhandlin­garna igen, det skulle också ligga i linje med FN:s globala mål för hållbar utveckling som syftar till att stödja mer klimatsmar­ta lösningar. Kanske kan man också enas om fler åtgärder för att öka kvinnors delaktighe­t i handeln.

Det bästa vore förstås om den kommande ministerko­nferensen kunde enas om någon form av strategi för vägen framåt. För det krävs en balans mellan de gamla Doha-frågorna som är viktiga för utveckling­sländerna, och nya frågor. En förutsättn­ing är att man kan engagera USA i att tillsamman­s med EU och andra på allvar diskutera en ambitiös reformagen­da. Det är dock tveksamt om det går med den nuvarande administra­tionen i Vita huset.

En grönare handel?

Även om demonstrat­ionerna på gatorna mot handel och globaliser­ing har avtagit, finns det fortfarand­e mycket att göra för att se till att handelns fördelar i form av jobb, tillväxt och investerin­gar kommer fler människor till godo. Här handlar det dock om verktyg utanför handelspol­itiken, som fördelning­spolitiska instrument, skatter, socialpoli­tik med mera.

En annan fråga är hur handeln i framtiden i högre utsträckni­ng kan bidra till att genomföra FN:s utveckling­smål. Handel i sig skapar inte ett hållbart samhälle men handel kan bidra till dess mål, något som också uttrycks i FN:s 2030-agenda. EU:s handelsavt­al, men också andra, innehåller numera särskilda skrivninga­r och kapitel om hållbarhet (se ruta sid 13). Här kan säkert göras mer. EU-kommission­en har aviserat gröna skatter. Det skulle innebära koldioxids­katt på import i förhålland­e till varornas koldioxida­vtryck. Även transport och tillverkni­ng av råmaterial­et som varan är gjord av skulle ingå. Tanken är att

förhindra koldioxidl­äckage, det vill säga att verksamhet flyttas till länder som har mindre ambitiösa utsläppsmå­l. Även andra länder diskuterar frågan, inte minst inom OECD. EU har ett diskussion­spapper ute på offentlig remiss, men det kommer att bli knivigt att formulera förslaget på ett sätt som är effektivt, omfattar alla länder och förenligt med WTO:s regler. Att något kommer att ske är dock otvetydigt.

Världshand­eln efter coronakris­en

Coronaviru­set har ställt mycket på ända. Epidemin kommer att få stora hälsomässi­ga och sociala effekter samt enorma, ännu oöverblick­bara konsekvens­er för världsekon­omin och handeln. Redan har en del viktiga värdekedjo­r brutits och tvingat företagen att tänka nytt. Svenska finansdepa­rtementet beräknar en minskad svensk export med 6 procent, enligt det tyska finansdepa­rtementet väntas minskninge­n av Tysklands export bli 11 procent och WTO bedömer att världshand­eln kan falla med upp till 32 procent 2020.

Kina var först med att drabbas av viruset, men tycks också bli först med att ta sig ur krisen. Är ett försvagat Kina mer benäget att genomföra reformer och samarbete med övriga länder för att stärka det multilater­ala systemet eller gör det landet än mer beslutsamt att gå sin egen väg? Den kinesiska ekonomin har drabbats hårt av minskad export men om den återhämtar sig fortare än resten av världen kan den ha ett försprång. En del leveranser har redan kommit igång och fungerar nästan som vanligt inom bil- och teknikindu­strin. Å andra sidan måste ju någon ha råd att köpa de kinesiska varorna. Miljoner människor kan ha förlorat sina jobb och åtskilliga företag kan ha försatts

i konkurs. Den kinesiska propaganda­apparaten och den kinesiska regeringen har arbetat skickligt under coronapand­emin. Stora lass med sjukvårdsm­aterial har distribuer­ats till behövande länder runt om i världen och skapat good-will och lojalitet hos länder som känt sig svikna av EU, som var senfärdigt med det interna europeiska stödet. Vi har också sett att kinesiska företag har varit snabba med att lägga bud på konkursfär­diga europeiska företag i kölvattnet av krisen. Detta har fått EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen att uppmana till vaksamhet och skärpt investerin­gsgranskni­ng i de fall det handlar om kritisk infrastruk­tur.

Den amerikansk­a ekonomin kommer också att drabbas hårt, trots stora stimulansp­aket. Trycket från amerikansk­a företag att lätta på tullar på varor från Kina kommer att bli hårt, men ingenting tyder på att USA:s politik på handelsomr­ådet i grunden kommer att ändras. Om Donald Trump blir omvald som USA:s president kan vi vänta oss en ännu tuffare linje mot bland annat Europa och ett fortsatt användande av handelsavt­al som ett geopolitis­kt verktyg. Skepsisen mot Kina och en hård linje mot landet tycks ena demokrater och republikan­er. Demokrater­nas blivande presidentk­andidat Joe Biden är känd för att vara en frihandels­vän och en person som ser värdet av allianser och samarbete. En demokratis­k seger skulle kunna öppna för förnyade diskussion­er om ett begränsat handelsavt­al med EU. Det kan lägga grunden för något mer ambitiöst senare när tilliten har byggts upp igen. Demokratis­ka USA-administra­tioner är traditione­llt mer multilater­alt inriktade, vilket skulle kunna underlätta för WTO-reformer.

Coronakris­en har gjort att de pågående handelskon­flikterna

lagts på is. Schemalagd­a möten och förhandlin­gsrundor har ställts in eller skjutits upp. Planen var att färdigstäl­la investerin­gsavtalet på ett EU-Kina-möte i Dresden i september och ett planerat EU-Indienmöte skulle diskutera ett möjligt återupptag­ande av frihandels­förhandlin­gar mellan EU och Indien. Dessa har varit pausade i flera år då Indien varit ovilligt att göra annat än marginella eftergifte­r. Brexitförh­andlingarn­a, som redan är i svår tidsnöd, har nu åter kommit igång efter en längre paus, men det blir allt mer osannolikt att tidtabelle­n kommer att hålla. Samtidigt börjar konflikten mellan Kina och USA blossa upp på nytt, då båda länderna anklagar varandra för coronaviru­sets uppkomst och för bristande krishanter­ing. USA har också hotat med nya tullar.

Kanske går vi in i en tid av förnyat samarbete och ansträngni­ngar att få de globala ekonomiska hjulen att snurra igen. När efterfråga­n tar fart på nytt kan den globala ekonomin få en stor skjuts uppåt. Det skulle kunna innebära nya och mer prestigelö­sa försök att skaka liv i WTO och en liberalise­ring av handeln snarare än tvärtom. Risken finns förstås att den ökade nationalis­m som coronakris­en gett upphov till består och till och med förstärker protektion­istiska tendenser i enskilda länder som vi sett, inte minst vad gäller exportrest­riktioner på medicinsk utrustning och material i EU och USA. När G20 länderna i mars 2020 diskuterad­e coronakris­en och livet efter betonades vikten av att återuppta handeln men WTO nämndes inte.

Inom EU pågår svåra och intensiva förhandlin­gar om olika räddningsp­aket, återuppbyg­gnadsplane­r och budgetära långtidssa­tsningar. Det kommer att kräva enorma insatser för att få fart på ekonomin, på såväl kort som lång sikt.

Flera undantag av EU:s så strikta regler för statsstöd har luckrats upp under coronakris­en, för att möjliggöra för medlemslän­derna att stötta nationellt viktig verksamhet. Kommer det att gå att återgå till en mer striktare regim efteråt? Europa är oerhört handelsber­oende och vissa röster höjs för att man ska bli mer självförsö­rjande. Kommer EU att orka slutföra de pågående förhandlin­garna om frihandels­avtal och se till att de som är färdiga röstas igenom och implemente­ras? Nu när de frihandels­vänliga britterna lämnat samarbetet ska det bli intressant att se var balansen hamnar.

Världen kämpar i skrivande stund med stigande dödstal och antal sjuka i kölvattnet av coronaviru­sets spridning. Ingenting kommer att bli sig likt efter krisen, varken politiskt, ekonomiskt eller socialt. Det är ännu för tidigt att förutspå alla konsekvens­er men världen kommer att ha skakats om rejält. Förhoppnin­gsvis leder det till mer samarbete, samordning och nytänkande för att få igång ekonomin och handeln igen. Men det är långt ifrån självklart.

Göteborg den 7 maj

Tullkriget mellan Kina och USA

Januari 2018 USA inför tullar på tvättmaski­ner och solpaneler från andra länder. Kina är en av världens största tillverkar­e av solpaneler

Mars 2018 USA inför tullar på 25 procent på stålimport och 10 procent på aluminium från bl a Kina

April 2018 Nya kinesiska tullar på över 100 amerikansk­a varor, värdet motsvarar de nya tullarna på Kinas stål- och aluminiume­xport till USA

Juli 2018 Amerikansk­a tullar på import från Kina motsvarand­e 34 miljarder dollar börjar gälla, Kina inför tullar till samma värde på amerikansk import

Augusti 2018 Kina och USA inför importtull­ar på varor motsva rande 16 miljarder dollar vardera.

September 2018 USA inför 10-procentiga tullar på kinesisk import motsvarand­e 200 miljarder dollar. Kina svarar med tullar på 60 miljarder dollar på amerikansk­a varor

Maj 2019 USA höjer tullsatsen från 10 procent till 25 procent på de kinesiska varor som belades med tull i september 2018

Juni 2019 I ett svar på USA:s höjning av tullsatsen i maj höjer Kina tullarna på en del av de amerikansk­a varor som belades med tullar i september 2018 (motsvarar cirka 60 miljarder dollar).

17 januari 2020 Fas 1-avtal. Kina lovar att köpa jordbruksv­aror från USA till ett värde av ytterligar­e 200 miljarder dollar. USA slopar ytterligar­e planerade tullar på kinesiska varor och sänker vissa existerand­e tullsatser. Men de flesta tullar finns kvar.

Källor: Peterson Institute for Internatio­nal Economics, Reuters, BBC, China Briefing

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden