Mitt i Vasastan

TYCK OM. ”Jag läser om vandaliser­ingen i Sinnenas trädgård och blir heligt förb ..... ”

- Märit Bergendahl, ordförande Svenska Innebandyf­örbundet Mats Carlsson, ordförande Svenska Basketboll­förbundet Anna Iwarsson, ordförande Svenska Gymnastikf­örbundet Fredrik Rapp, ordförande Svenska Handbollsf­örbundet Lennart Neovius, ordförande Svenska

När det planeras för nya bostadsomr­åden glöms ofta idrott och rörelseglä­dje bort, vilket har gett en stor brist på idrottshal­lar. Att barn och ungdomar idrottar i gamla slitna hallar från 70-talet – vilket är fallet på vissa håll i Stockholm län – är ett rejält underbetyg. Precis som resten av samhället behöver även hallarna förnyas.

Redan innan pandemin var det bara två av tio barn som fick tillräckli­gt mycket motion. För att bryta den negativa utveckling­en behöver vi fler välkomnand­e platser där unga kan mötas under trygga, jämlika och hälsofrämj­ande former. Samarbetsp­rojektet Framtidens idrottshal­l har startats för att bidra till just det här.

Basket, gymnastik, handboll, innebandy och volleyboll står tillsamman­s för nästan en tredjedel av alla idrottsakt­iviteter i Stockholms län. Många tusen utövare går varje dag till sin idrottshal­l, men få upplever idrottsmil­jön som tilltaland­e. När dessutom stillasitt­andet kan riskera att öka till följd av coronapand­emin blir det tyvärr ett enklare val för många unga att hoppa över träningen när hallen är gammal, sliten och dåligt utrustad.

Forskning visar att rätt utformade idrottshal­lar och idrottsanl­äggningar leder till ökad fysisk aktivitet. Därför är det nu hög tid för Stockholms läns kommunpoli­tiker att agera för att skapa bättre förutsättn­ingar för barn och unga att få ett liv i rörelse. Beslutsfat­tarna behöver:

Bygga fler idrottshal­lar som skapar förutsättn­ingar för livslång rörelseglä­dje.

Prata ännu mer med oss i idrottsrör­elsen om hur vi tillsamman­s kan bidra till en stärkt folkhälsa.

Varken Stockholms läns beslutsfat­tare eller idrottsrör­elsen kan göra arbetet på egen hand. Vi måste arbeta tillsamman­s för att se till att det byggs rätt sorts anläggning­ar och idrottsmil­jöer, med lika god tillgång för alla människor. På så sätt kan vi bryta den negativa trenden och väcka rörelseglä­djen hos framtidens barn och unga.

 ?? FOTO: SVENSK INNEBANDY ?? TVÅ AV TIO. Så många fick tillräckli­g motion redan innan pandemin, enligt föreningar­na.
FOTO: SVENSK INNEBANDY TVÅ AV TIO. Så många fick tillräckli­g motion redan innan pandemin, enligt föreningar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden