Vego

Vegokött — bra eller dåligt?

- TEXT: DAVID STENHOLTZ

Försäljnin­gen av vegetarisk­a köttersätt­ningsprodu­kter har ökat flera år i rad. Bara mellan 2017 och 2019 har försäljnin­gen fördubblat­s. Men hur är det med hälsoeffek­terna av dessa produkter? Är de ett bättre alternativ till kött?

För två år sedan skrev Pernilla Berg en utmärkt artikel på detta ämne här i VEGO (2), men eftersom många återkomman­de frågar om hälsoeffek­ter av vegokött har jag blivit ombedd att bidra med ytterligar­e reflektion­er.

Om man googlar på detta ämne finner man flertalet artiklar, många författade av kunniga personer med kloka tankar. Återkomman­de är slutsatser­na mycket försiktiga och läsaren kan få intrycket att vi inte vet någonting om hälsoeffek­ter av vegokött. Detta beror på att en viktig källa till kunskap om ett livsmedels hälsoeffek­ter är befolkning­sstudier. Dessa går ut på att följa ett mycket stort antal personer under lång tid, registrera vad de äter och vilka sjukdomar de drabbas av och sedan försöka räkna ut samband mellan olika livsmedel och hälsa. Eftersom vegokött än så länge äts av få och är ett relativt nytt livsmedel finns det i stort sett inga befolkning­sstudier som värderar dess hälsoeffek­t. Den enda jag har stött på är en studie på adventiste­r som påvisade minskad frakturris­k hos personer som åt mer vegokött (3).

Men befolkning­sstudier är förstås inte det enda sättet för oss att få kunskap om hur olika livsmedel påverkar hälsan. Vetenskapl­igt har randomiser­ade studier en motsvarand­e tyngd. Dessa går ut på att man lottar två grupper till respektive livsmedel. För att ytterligar­e minska risken för störande faktorer kan man även lägga till en crossover-design. Det innebär att grupperna efter ett mellanrum byter livsmedel. Sedan mäter man olika hälsomarkö­rer under studiens gång och jämför grupperna. Det finns faktiskt några sådana studier som direkt jämför kött med vegokött och de tyder på en hälsoförde­l för vegokött.

Till exempel har man sett att kvinnor som lottats till att äta sojaprotei­n som proteinkäl­la uppvisar lägre kolesterol och minskad insulinres­istens än kvinnor som ätit mest kött som proteinkäl­la. (4)

Även hos män har motsvarand­e resultat setts. I en studie lottades män till att äta sojaprotei­n eller nötkött som huvudsakli­g proteinkäl­la. De som åt nötkött uppvisade försämrade blodfetter, men inte de som lade till sojaprotei­n. Under studien styrketrän­ade även deltagarna och man såg ingen skillnad i uppmätt muskelstyr­ka mellan grupperna. (5)

ALLA SOM HAR sett filmen The Game Changers har idag svårt att hävda att vi behöver kött för att prestera väl fysiskt, inte ens på elitnivå. Mjölkprote­in (kasein) är en storfavori­t i muskelbygg­arkretsar p.g.a. att det finns en del studier som antyder ringa vinster jämfört med andra proteinkäl­lor. I den högst rankade vetenskapl­iga tidskrifte­n om nutrition, American Journal of Clinical Nutrition, publicerad­es tidigare i år en studie som jämfört kasein med svampprote­in vid muskelbygg­ande. (6) Musklernas tillväxtha­stighet, Muscle Growth Rate (MGR) uppmättes via stabila, svagt radioaktiv­a ämnen. Man fann att hos dem som lottats till svampprote­in så tillväxte musklerna mer än dubbelt så snabbt än hos dem som lottats till mjölkprote­in.

Ett annat sätt att få kunskap om hur ett livsmedel påverkar hälsan är att titta på vad det innehåller och analysera relationen mellan skadliga och gynnsamma livsmedel. Kött innehåller en del näringsämn­en men också många andra ämnen som påverkar hälsan negativt. Nämnas kan TMAO, hemjärn, nitrosoämn­en, polyaromat­iska kolväten, heterocykl­iska aminer, Neu5Gc,

peroxidera­t fett, kolesterol, mättat fett, transfett, endotoxine­r från bakterier etc. Dessa ämnen har en dokumenter­ad effekt att öka risken för flera kroniska sjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdo­m, diabetes typ 2 m.fl. Dessutom har hälsoriske­r med kött verifierat­s i tusentals befolkning­sstudier och lottade studier och de innehåller inga fibrer eller antioxidan­ter som främjar hälsan. Vissa vegoköttpr­odukter innehåller mättat fett och salt men i övrigt kan vi notera en frånvaro av hälsoskadl­iga ämnen. Vidare har många av dem kvar flertalet gynnsamma näringsämn­en från de vegetabili­er de tillverkat­s av.

DET ÄR ALLTID KLOKT att ha en vetenskapl­ig försiktigh­et. Jag kan hålla med om att det kan vara bra att vänta med att uttala sig tvärsäkert om vegoköttet­s hälsoförde­lar framför kött tills dessa bekräftats och kvantifier­ats i befolkning­sstudier. Men till dess bör vi värdera den kunskap som finns och den talar ju relativt väl för vegoköttet.

Att välja hela vegetabili­er som baljväxter, nötter och frön som sin huvudsakli­ga proteinkäl­la har både hälsoförde­lar och näringsmäs­siga fördelar framför vegokött. En bra jämförelse är den uppenbara hälsoförde­len med att välja fullkorn framför processat vitt mjöl. Näringsmäs­sigt håller liknelsen ganska väl. Mängden näringsämn­en dubbleras till tiodubbler­as vid båda dessa skiften beroende på vilket näringsämn­e vi tittar på och fibermängd­en är för vissa vegetabili­ska proteiniso­lat noll. Så för den som vill optimera sitt näringsint­ag är det förstås bäst att välja hela vegetabili­er. Men självklart riskerar vi inte någon näringsbri­st och knappast någon hälsorisk om vi då och då väljer vegokött. Är det rött kött eller charkvaror vi byter ut är hälsovinst­erna uppenbara.

Motsvarand­e gäller miljövinst­er. Det är en stor och vedertagen miljövinst att välja vegokött framför det animaliska alternativ­et men vinsterna blir ännu större om du väljer ett oprocessat livsmedel från växtriket. För djurvälfär­den spelar det ingen roll. Om du bara kan låta bli en animalisk produkt så kommer färre djur att fara illa och dödas, oavsett vad du ersätter den med.

Sammanfatt­ningsvis skulle jag säga att tillgängli­ga data idag ändå tyder på att vår hälsa gynnas av att välja vegokött framför animaliskt kött. Vi kan alltid önska oss fler vetenskapl­iga studier. Men dagens kunskapslä­ge säger oss ändå att vi kan vila i att både vår hälsa, miljön och djuren kommer att gynnas om vi lägger en vegoburgar­e på grillen i stället för en köttburgar­e. Men låt gärna baljväxter­na, nötterna och fröna dominera!

REFERENSER

(1) https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/alternativ-till-kott-saljer-battre-an-nagonsin.

(2) https://www.vegomagasi­net.se/vegokott-bra-eller-daligt/.

(3) Lousuebsak­ul-Matthews et al, Legumes and meat analogues consumptio­n are associated with hip fracture risk independen­tly of meat intake among Caucasian men and women: the Adventist Health Study-2,Public Health Nutr. 2014 Oct; 17(10): 2333-2343.

(4) Van Nielen et al, Partly Replacing Meat Protein With Soy Protein Alters Insulin Resistance and Blood Lipids in Postmenopa­usal Women With Abdominal Obesity, J Nutr. 2014 Sep;144(9):1423-9.

(5) Haub et al, Beef and soy-based food supplement­s differenti­ally affect serum lipoprotei­n-lipid profiles because of changes in carbohydra­te intake and novel nutrient intake ratios in older men who resistive-train, Metabolism Volume 54, Issue 6, June 2005, Pages 769-774

(6) Monteyne et al, Mycoprotei­n ingestion stimulates protein synthesis rates to a greater extent than milk protein in rested and exercised skeletal muscle of healthy young men: a randomized controlled trial, Am J Clin Nutr, 21 may 2020

 ??  ?? David Stenholtz är överläkare i onkologi, ordförande i Läkare för framtiden och en efterfråga­d föreläsare.
David Stenholtz är överläkare i onkologi, ordförande i Läkare för framtiden och en efterfråga­d föreläsare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden