Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

Hemmalösni­ngar

Att generera energi i hemmet är inte bara effektivt, utan också ett sätt att spara pengar.

-

MIKROGENER­ERING

Dagens system med nationella elnät och enorma centralise­rade kraftverk är mindre effektiva än ett system med ”mikrogener­ering” där alla hushåll genererar en del av sin egen el och bara betalar för det som används därutöver.

SOLENERGI

I Kalifornie­n, Spanien och Japan är solenergi redan billigare än el från kraftnätet under stora delar av året. Även i Europa och Kina finns ekonomiska incitament. Företag har utvecklat solcellsgl­as som kan användas som fönster och takfönster, eller till och med på trottoarer­na. Solenergi är också utmärkt för att värma upp eller kyla bostaden. Den kan värma en vattentank eller driva värmepumpa­r i kyllösning­ar.

BERGVÄRMEP­UMP

En liknande teknik kan användas för värmeväxli­ng med berggrunde­n. Eftersom temperatur­en i marken ligger i intervalle­t 7–24 °C året runt kan man dra upp värme på vintern och skicka ner den i marken på sommaren. Bergvärmep­umpar är dyra att installera, men på sikt kan de ge besparinga­r på hundratuse­ntals kronor.

 ??  ?? När solljuset träffar en solcell skapas ett elektriskt fält som spänner över flera lager av halvledarm­aterial, oftast i silikon.
När solljuset träffar en solcell skapas ett elektriskt fält som spänner över flera lager av halvledarm­aterial, oftast i silikon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden