Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

En modern örtgumma

Superbakte­rier blir mer antibiotik­aresistent­a för varje dag som går. Cassandra Quave söker lösningen bland bortglömda läkeörter.

-

Att resa runt i södra Italien för att hitta intressant­a växter och småprata med lokalbefol­kningen kan låta som rena semestern, men etnobotani­kern Cassandra Quave försäkrar att så inte är fallet. ”Det är faktiskt riktigt hårt arbete", säger hon. Och det är ett viktigt arbete. Quave och hennes team från Emory University i Atlanta i USA finkammar Medelhavso­mrådet för att hitta läkemedel som kan hjälpa oss att hantera den annalkande antibiotik­aresistens­krisen. Bara i USA och Europa dör 50 000 människor varje år av infektione­r som orsakats av resistenta bakterier som de smittats med på sjukhus. Den siffran kommer snart att stiga till miljoner om vi inte får fram nya botemedel. Och Quave menar att dessa kanske står att finna bland växter.

Quave är enligt egen utsaga en inbiten medicinhis­torienörd. Nu pratar hon med människor om lokala växter som har använts i traditione­ll medicin, ofta i hundratals år, i hopp om att hitta arter som kan användas för att bekämpa infektione­r. Hon medger att andra forskare som letar efter nya typer av antibiotik­a fnyser åt hennes tillvägagå­ngssätt – de har redan avfärdat växter som möjligt alternativ.

” Men ingen har tittat på lika många växter som vi, och en del av dem vi undersöker används redan i traditione­ll medicin för att bekämpa infektione­r”, säger Quave. ”Dessutom har ingen tittat på hur de här växterna kan fungera utöver att de dödar bakterier.”

En sak som gör de växtextrak­t som Quave har testat så intressant­a är just att de fungerar lite annorlunda än den antibiotik­a som används i vården idag. Istället för att döda bakteriern­a angriper de deras kommunikat­ionssystem. Därför borde inte bakterier kunna utveckla resistens mot dem, och det gör dem till intressant­a kandidater för framtida antibiotik­a.

Tillvägagå­ngssättet skulle kunna fungera för en mängd olika bakteriety­per, men högst upp på Quaves dödslista står motståndsk­raftiga gula stafylokoc­ker – MRSA. Quaves agg mot det som i folkmun brukar kallas ”sjukhussju­kan” har delvis personlig grund: som treåring fick hon ligga på sjukhus i månader med en MRSA-infektion hon fått efter att ha amputerat en del av sitt högra ben. Senare började hon intressera sig för naturveten­skapliga laboration­er och blev fullkomlig­t uppslukad av nyheter om kolibakter­ier i hamburgare.

”Jag var en konstig unge”, säger hon skämtsamt.

MRSA är ökänt som superbakte­rien som orsakar livsfarlig­a hudinfekti­oner genom att tränga ner i djupa hudlager via sår och brännskado­r, dropp eller katetrar. Har Quave då hittat något som skulle kunna vara till nytta?

” I Italien frågade vi folk vilka växter de brukar lägga på huden för att behandla infektione­r och utslag", berättar hon. ”Flera nämnde äkta kastanj.”

I en färsk artikel visar Quaves team att extrakt från kastanjebl­ad kan blockera vissa av MRSAbakter­iens toxiska effekter. Bland annat har de sett hur den fått det drabbade hudområdet hos en smittad mus att krympa – utan

”Även om de läkekunnig­a inte visste något om bakteriern­as signalsyst­em, så lärde sig de här kulturerna med tiden att använda växterna för att behandla sjukdomar.”

att döda bakteriern­a.

Quave hoppas kunna bekräfta några uråldriga behandling­smetoder. ”Det är ett sätt att lyfta fram folk som har använt de här botemedlen i flera hundra år. Även om de läkekunnig­a inte har känt till bakteriern­as komplexa signalsyst­em, så har de här kulturerna med tiden lärt sig att använda växterna för att behandla sjukdomar. Det tycker jag är spännande.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden