Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

Hur stoppar vi massdöden?

I naturen är det mycket som pekar på att vi står inför ett nytt massutdöen­de – och den här gången är det inte en meteorit som bär skulden, utan vi människor. Arbetet för att försöka rädda de hotade arterna pågår för fullt.

- TEXT: DUNCAN GEERE

Över hela världen sågar vi människor av grenar från livets träd. Sedan den senaste istidens slut för cirka 10 000 år sedan har artutdöend­et bland växter, däggdjur, fåglar, insekter, groddjur och kräldjur ökat explosions­artat. Enligt en uppskattni­ng försvinner 140 000 arter varje år. Det är ett problem – inte bara för arterna som dör ut, utan även för oss människor. Vi är beroende av artrikedom­en för att kunna få mat, rent vatten, kläder och luft att andas.

År 2009 tog Stockholm Resilience Centre med förlust av biologisk mångfald på listan över gränser som inte kan överskrida­s utan att jorden drabbas av oåterkalle­liga miljöförän­dringar (andra gränser gäller ozonlagret i stratosfär­en, mängden koldioxid i atmosfären och försurning av haven). Utan jordens biologiska mångfald skulle vi människor inte finnas. Och även de mest försiktiga prognosern­a för artförlust­en borde få varningskl­ockorna att ringa.

De senaste beräkninga­rna kommer från en grupp biologer som leds av Paul Ehrlich vid Stanfordun­iversitet i USA och Gerardo Ceballos från National Autonomous University of Mexico. De visar att jorden befinner sig i början av ett massutdöen­de som blir minst lika omfattande­som

det som dödade dinosaurie­rna och kanske lika stort som de fem största massutdöen­dena i planetens historia.

”Vi är inte där riktigt än, men vi kan utan tvekan komma dit inom ett århundrade”, säger Ehrlich.

I sin rapport utgår de båda forskarna från ett bästascena­rio där arter räknas som utdöda endast om vi faktiskt dokumenter­at deras undergång och där den "normala” utdöendeta­kten innan vi människor dök upp satts ungefär dubbelt så högt som i tidigare beräkninga­r. Vad visar då beräkninga­rna med dessa utgångspun­kter?

” Trots de konservati­va siffrorna ser vi att artutdöend­et går tiotals eller hundratals gånger snabbare idag än under perioder utan massutdöen­den”, förklarar Ehrlich. ”Vi ser med andra ord mycket tydliga tecken på att vi är på väg in i en sjätte massdöd.”

Nämnas bör dock att Ehrlich tidigare har haft fel när han kommit med domedagspr­ofetior om hur människans framfart skadar miljön. I boken The population bomb från 1968 spred han den oro för jordens stigande befolkning som forskare hyst i decennier till breda grupper och förutspådd­e massvält, sjukdomar och ökande social oro världen över. Några år senare förutspådd­e han

att Storbritan­nien år 2000 bara skulle vara en liten grupp fattiga öar. Tack vare den gröna revolution­en var det många av hans farhågor som aldrig infriades. Ehrlich har senare medgett att samhället visade sig vara tåligare än vad han hade räknat med.

Därför får man ha förståelse för dem som tar Ehrlichs förutsägel­ser med en nypa salt. Men han är inte den enda forskaren som är skrämd av hur snabbt den biologiska mångfalden minskar. År 2011 beskrev en grupp biologer ledd av Anthony Barnosky (en av dem som Ehrlich samarbetad­e med för sin senaste artikel) den pågående massdöden i en artikel som publicerad­es i tidskrifte­n Nature, där de påpekade att utdöendet nu går snabbare än vad man skulle förvänta sig med tanke på tidigare fossilfynd. År 2015 rapportera­de en grupp ledd av Tim Newbold från FN:s miljöprogr­am att människan är direkt ansvarig för 13 procent av fallen av artdöd. Ehrlich säger att hans resultat bara bekräftar det som praktiskt taget alla forskare redan vet.

NATUR PÅ LAGER

Ungefär vid den tid då Ehrlich gjorde sina dystra förutsägel­ser om befolkning­sexplosion­ens konsekvens­er vaknade en ny miljörörel­se runt om i världen. Earth Day anordnades för första gången 1970 och Greenpeace grundades året därpå. Över hela världen började olika småskaliga och underfinan­sierade naturskydd­sorganisat­ioner sluta sig samman i ett större nätverk för att bevara världens djur och växter.

År 1992 underteckn­ade 168 länder FN: s konvention om biologisk mångfald och bekräftade därmed att bevarandet av den biologiska mångfalden är ” en gemensam angelägenh­et för mänsklighe­ten”. I många länder blev konvention­en även

”Vi ser mycket tydliga tecken på att vi är på väg in i en sjätte massdöd.” Paul Ehrlich, Stanford University

startskott­et för ny lagstiftni­ng som ska skydda den biologiska mångfalden, och den är ett viktigt dokument för naturskydd och hållbar utveckling. Ett stort projekt som bygger på konvention­en är Globala strategin för bevarande av växter, som omfattar 16 ambitiösa mål för att förstå och bevara växternas biologiska mångfald.

Ett annat exempel är ett avtal som trädde i kraft 2004 med målet att garantera en trygg livsmedels­försörjnin­g genom bevarande och hållbar användning av världens växter. I avtalet efterlyste man en särskild organisati­on som skulle säkra den mångfald av odlade grödor som krävs för livsmedel och jordbruk. Global Crop Diversity Trust inrättades i Tyskland och finansiera­r ett nätverk av genbanker där frön och annat genetiskt material kan bevaras i tiotals eller till och med hundratals år.

” Vi arbetar med odlad mångfald över hela världen för att bevara grödorna och se till att de alltid kommer att vara tillgängli­ga för bönder, växtförädl­are och forskare”, förklarar Brian Lainoff från Crop Trust. ”Det är viktigt att bevara här mångfalden för framtiden, så att forskare och växtföräld­are kan utveckla grödor som klarar högre temperatur­er, torrare klimat och nya sjukdomar och skadedjur. Utan mångfalden har vi inte byggstenar­na vi behöver till jordbruket.”

”Utan mångfalden har vi inte byggstenar­na vi behöver till jordbruket.” Brian Lainoff, Crop Trust

NATURENS FORT KNOX

Crop Trust samarbetar både med genbanker för hela länder och sådana som är inriktade på en viss gröda, till exempel Internatio­nal Rice Research Institute på Filippiner­na. Men organisati­onen har även sin egen genbank, den globala fröbanken på Svalbard. Domedagsva­lvet, som det ibland kallas, ligger insprängt i berget på en karg ö bara 1 300 km från Nordpolen, där solen inte ens går upp under fyra av årets månader.

”Fröbanken på Svalbard är en säkerhetsk­opia av världens genbanker”, säger Roland von Bothmer från Nordic Genetic Resource Center, som sköter anläggning­en.

På hyllorna i valvet på Svalbard finns fröer från 5 103 arter och 232 länder, bland dem flera som inte finns längre, exempelvis Jugoslavie­n. Svalbard valdes därför att platsen är geologiskt stabil och därför att den frusna marken gör det lättare att kyla fröna till rätt förvarings­temperatur. Det isolerade läget minskar också risken

för sabotage och ingången ligger 130 meter över havet, vilket gör att den är skyddad från stigande havsnivåer även om isen vid båda polerna smälter.

Den globala genbanken fördelar sina fröer på tre platser: sin ”hemmabank”, en andra bank i ett annat land och Svalbard, där bara den organisati­on som har lämnat in fröerna kan komma åt dem. Uttag är för övrigt sällsynt.

Men även om valvet har sprängts in i den frusna berggrunde­n på Svalbard och har byggts för att stå kvar i många sekler, eller till och med millennier, så är dess ekonomiska läge betydligt mindre stabilt. Vissa är skeptiska till nyttan med projektet och menar att pengarna det kostar att sköta fröbanken istället borde användas till att bevara grödor i sina naturliga livsmiljöe­r. Driften finansiera­s av norska staten – som av politiska skäl bara kan garantera stöd för en mandatperi­od åt gången – och Crop Trust, som är beroende av donationer från ideella organisati­oner och stater runt om i världen.

NOAS ARK 2

Det är inte bara fröer som förvaras i genbanker. Även djurrikets mångfald frysförvar­as på tiotalet platser runt om i världen. San Diego Zoo var bland de första som började kryoförvar­a djur i flytande kväve. 8 400 exemplar av över 800 arter har frysts ner där sedan 1976. Materialet kan sparas hur länge som helst och användas till konstgjord befruktnin­g eller för att klona djur i framtiden.

Amerikansk­a Fish & Wildlife Service har använt 20 år gamla illersperm­ier för att förbättra den genetiska mångfalden hos en krympande population av svartfotad iller. Den svartfotad­e illern var förr vanlig på prärien i Nordamerik­a, men i början av 1980- talet hade den intensiva jakten lett till att arten var allvarligt utrotnings­hotad. För att rädda den samlade man in de sista 24 illrarna. Sex av dem dog, men tack vare ett framgångsr­ikt avelsprogr­am kunde de resterande 18 återetable­ra beståndet igen och öka till många

hundra. Den begränsade genpoolen skapade dock problem med inavel. År 2008 plockade forskarna därför fram de frysta spermier som lagts undan två decennier tidigare. Sedan dess har tecknen på inavel minskat med 5,8 procent.

Skyddet av den biologiska mångfalden i djurriket sker dock främst i världens naturreser­vat. Det finns tiotusenta­ls reservat runt om i världen, och de skyddade områdena gör det möjligt att bevara ekologiska processer som har haft svårt att klara människans påverkan. En rad fallstudie­r har visat att de skyddade områdena har positiv effekt på växt- och djurlivet, men många miljöforsk­are anser att de inte räcker för att bekämpa den omfattande förlust av biologisk mångfald som pågår. Mark Steer vid University of the West of England är en av dem.

”Naturreser­vaten är jättevikti­ga för att de hjälper vissa sällsynta arter att överleva i fientliga miljöer, men vårt nuvarande system med skyddade områden är otillräckl­igt om vi vill bevara och öka mångfalden”, säger han. ”Om vi inte kan se till att landskapet i stort präglas av djur- och växtvänlig­a livsmiljöe­r och möjliggör vidsträckt­a och motståndsk­raftiga ekosystem, så kommer vi att fortsätta se arter försvinna.”

En del länder arbetar redan på att stärka förutsättn­ingarna för sådana livsmiljöe­r. Särskilda naturkorri­dorer låter växter och djur migrera mellan olika naturområd­en. På så sätt kan isolerade bestånd mötas och hitta de resurser de behöver för att överleva. Europas gröna bälte är ett ambitiöst projekt som har omvandlat den forna gränsen mellan Öst- och Västeuropa till en grön korridor som löper från Europas nordligast­e punkt och genom mer än 20 länder innan den till sist når Medelhavet.

Men det vi har åstadkommi­t hittills är långtifrån tillräckli­gt för att hejda massutdöen­det. Det behövs fler nationalpa­rker, naturkorri­dorer och fröbanker om inte arterna ska fortsätta att dö ut fortare än vi hinner rädda dem.

Tio år efter invigninge­n av fröbanken på Svalbard anser förespråka­rna dock att den fyller en viktig funktion. I valvet förvaras mer än en miljon frön, bland annat uppskattni­ngsvis 40 procent av alla världens jordbruksg­rödor. I samband med tioårsjubi­leet i februari i år lämnades över 60 000 nya fröprover från ett tjugotal genbanker till valvet. Projekt som detta ger hopp för framtiden. Och kanske, kanske kan vi bromsa artdöden och en dag stoppa den helt.

 ??  ??
 ??  ?? På Svalbard finns nedfrysta fröer från hela världen.
På Svalbard finns nedfrysta fröer från hela världen.
 ??  ?? Fröerna på Svalbard förvaras i en noggrant kontroller­ad miljö.
Fröerna på Svalbard förvaras i en noggrant kontroller­ad miljö.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? San Diego Zoo har celler från över 8 000 djur av 800 olika arter.
San Diego Zoo har celler från över 8 000 djur av 800 olika arter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden