Vetenskapens topp 10

10 SUPERSTARK­A DJUR

-

Tjurhorndy­vel Onthophagu­s taurus

Drar 1 141 gånger sin egen vikt. 2010 visade forskarna Rob Knell och Leigh Simmons att de starkaste hanarna kan dra en last på 1 141 gånger sin egen vikt.

Herkulesba­gge

Dynastes hercules

Lyfter 850 gånger sin egen vikt. De bastanta noshornsba­ggarna klarar kolossalt tunga lyft – enligt vissa uppgifter kan de kånka på 850 gånger sin egen vikt.

Bladskärar­myra

Atta cephalotes

Lyfter 50 gånger sin egen vikt. Bladskärar­myror kan bära med sig relativt sett enorma bladdelar till boet som näring till den svamp de lever av.

Östlig gorilla

Gorilla beringei

Lyfter 10 gånger sin egen vikt. Stora gorillahan­nar – silverrygg­ar – är väldigt starka. Som jämförelse kan de allra starkaste människorn­a lyfta mellan två och tre gånger sin egen vikt.

Kronörn

Stephanoae­tus coronatus Lyfter fyra gånger sin egen vikt. Kronörnen är en av Afrikas mäktigaste fåglar och slår ner på byten som apor eller buskbockar som väger upp till 30 kg.

Tiger

Panthera tigris

Lyfter sin dubbla vikt.

Bytet varierar mellan olika underarter, men de största tigrarna har både fällt och burit vattenbuff­el och till och med små elefanter.

Asiatisk elefant

Elephas maximus

Drar 170 procent av sin egen vikt Asiatiska elefanter i skogsindus­trin har dragit stockar på upp till 9 ton, vilket är nästan dubbelt så mycket som en stor hane väger.

Uroxe

Bos primigeniu­s

Drar 150 procent av sin egen vikt. Talesättet ”stark som en oxe” är välvalt, för i årtusenden årt har oxar använts till att dra tunga lass och plöja plö steniga åkrar.

Grön anakonda

Eunectes murinus

Kramar med trycket 6,4 bar.

Siffrorna är osäkra, men grön anakonda tros vara världens största orm och den som kramar hårdast med ett tryck på 6 kg/cm2.

Brunbjörn

Ursus arctos

Fem gånger så stark som en människa.

Grizzlybjö­rnar kan väga mer än ett halvt ton och jagar stora däggdjur som älg eller till och med svartbjörn.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden