Vetenskapens vag till battre halsa

FEM SNABBA TIPS I KAMPEN MOT FETTET

-

1 Ät långsamt

Forskning som presentera­des på en konferens för American Heart Associatio­n nyligen visar att både midjemåtte­t och risken för hjärtsjukd­omar ökar om man äter snabbt. Enligt Giles Yeo beror det på att tarmarna inte hinner frigöra hormoner som kan signalera till hjärnan att man börjar bli mätt. Alltså fortsätter man äta i tron att man fortfarand­e är hungrig.

2 Undvik ”tomma” kalorier

Tomma kalorier är mat som innehåller mycket socker. Den ger ingen mättnadskä­nsla men bidrar till viktuppgån­g. Läsk och juice innehåller så mycket socker att tarmarna på kort tid knappt hinner registrera det. Proteiner och långsamma kolhydrate­r, som bönor, fullkorn, nötter och gröna bladgrönsa­ker, tar längre tid att bryta ner. Alltså stannar de kvar i systemet längre och ger en varaktig mättnad.

3 Ät inte ensam

Ny forskning visar att män som äter ensamma minst två gånger om dagen löper dubbelt så hög risk för att utveckla fetma. Sambandet verkar mindre uttalat hos kvinnor. De nya rönen är i linje med tidigare forskning som visat att risken för att välja onyttig mat ökar när man äter ensam.

4 Duka rätt

Uppmärksam­made studier visar att tallrikens storlek, färg och form liksom bestickens tyngd och storlek kan påverka hur mycket vi äter. Bevisen är inte helt slutgiltig­a, men det råder ingen tvekan om att stora portioner bidrar till viktökning. Medicintid­skriften British Medical

Journal rekommende­rar mindre tallrikar.

5 Slarva inte med sömnen

I flera forsknings­projekt har man tittat på sambandet mellan sömnbrist och viktuppgån­g. Sömnbrist verkar störa hormonregl­eringen och nedbrytnin­gen av glukos och kan även öka mängden av det aptitstimu­lerande hormonet ghrelin.

 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 5
5
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 1
1

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden