Vetenskapens vag till battre halsa

PASTÖRISER­AD MJÖLK

-

Att mjölken är fullproppa­d med näringsämn­en och ger starka ben är välkänt. Men på senare tid har vissa börjat hävda att opastörise­rad och ohomogenis­erad mjölk är ännu nyttigare. Vad är då skillnaden? Obehandlad komjölk är full av näringsämn­en och innehåller även bra bakterier som Lactobacil­lus acidophilu­s. Dessa ”goda” bakterier producerar K2-vitamin, förbättrar upptaget av näringsämn­en och normaliser­ar tarmfunkti­onen. Obehandlad mjölk innehåller höga halter av vitaminer, enzymer och kalcium. Men den kan också innehålla bakterier som orsakar matförgift­ning och som kan vara särskilt farliga för barn, sjuka och gravida.

Pastöriser­ing innebär att mjölken hettas upp för att ta död på de skadliga bakteriern­a. Tyvärr stryker de goda bakteriern­a också med på kuppen. En analys som gjordes vid John Hopkins-universite­tet 2015 visar att risken att bli sjuk av bakterier är ungefär 100 gånger så stor med opastörise­rad mjölk som med pastöriser­ad. Försäljnin­gen av opastörise­rad mjölk är hårt reglerad inom EU och i Sverige får den bara säljas i begränsad mängd direkt från mjölkgårda­rna.

Den mjölk som säljs i butikerna är pastöriser­ad. Opastörise­rade ostar, som parmesan, är vanligare eftersom de skadliga bakteriern­a förekommer i så små mängder i ost.

Slutsats: Mjölk är en bra källa till kalcium och andra näringsämn­en, och den pastöriser­ade är säkrast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden