Vetenskapens vag till battre halsa

SALT

-

De flesta vet att det är skadligt att äta för mycket salt. Att för lite inte heller är bra är däremot mindre välkänt. Musklerna och nervsystem­et behöver salt för att fungera. Om vi äter för lite får vi kramp eller neurologis­ka symptom och kan till och med dö.

Men det betyder inte att du ska sträcka dig efter den där jättepåsen med chips och börja knapra. De flesta av oss får nämligen i oss mer salt än vad som är nyttigt. Överdriven saltkonsum­tion kan ge högt blodtryck, vilket ökar risken för hjärt- sjukdomar eller stroke. I genomsnitt äter svenskar enligt Livsmedels­verket 11 gram salt per dag. Det är dubbelt så mycket som rekommende­rat. Men det kan vara knepigt att hålla koll på hur mycket salt man får i sig eftersom salt ingår i många livsmedel. Saltet vi tillsätter vid matlagning­en och vid bordet står bara för en liten del, medan hela 75 procent kommer från livsmedel som bröd, flingor och olika halvfabrik­at.

Slutsats: Ett minskat saltintag kan bidra till ett hälsosamt blodtryck.

Hela 75 procent av saltet vi äter kommer från livsmedel som bröd, flingor och olika halvfabrik­at.

Michael Mosley är programled­are för Medicin med Mosley och har skrivit boken Förbättra din tarmflora.

Saleyha Ahsan är läkare på akutmottag­ningen på Bangor Hospital och i humanitära insatser i konfliktom­råden. Hon är också programled­are för Medicin med Mosley

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden