Vetenskapens vag till battre halsa

Vägra valkar

När du motionerar förbränner du energi, vilket kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Men löpning hämmar dessutom produktion­en av ”hungerhorm­on”.

-

En av de mest uppenbara hälsoförde­larna med motion är att det blir lättare att gå ner eller hålla vikten. Det finns mängder av forskning, bland annat studier som publicerat­s i Journal

ofappliedp­hysiology, som visar att en kombinatio­n av konditions­träning och motståndst­räning (med fria vikter, träningsma­skiner eller den egna kroppsvikt­en som motstånd) kan påverka mängden kroppsfett och midjemåtte­t hos överviktig­a. Motståndst­räning ger ökad muskelmass­a, förändring­ar i kroppsbygg­naden och mindre fett.

Redan måttligt intensiv konditions­träning, som promenader, kan också göra mycket för viktminskn­ingen. I en färsk undersökni­ng från London School of Economics konstatera­r forskarna att raska promenader – om de tas tillräckli­gt ofta – är lika effektivt som att träna på gym för dem som är ute efter att hålla vikten eller gå ner. I en studie som gjordes på 50 000 patienter under perioden 1999–2012 konstatera­des intressant nog att de som promenerad­e regelbunde­t hade lägre BMI (kroppsmass­eindex) än de som deltog i träning med högre intensitet.

Även om resultatet inte märks omedelbart har kombinatio­nen regelbunde­n motion och balanserad kost visat sig vara det säkraste och mest effektiva sättet att bli av med oönskat kroppsfett.

”När man rör på sig använder kroppen blodsocker och kroppsfett som bränsle”, förklarar Brewer. ”Om du vill gå ner i vikt och minska din fettprocen­t måste du uppnå en negativ energibala­ns, alltså förbränna fler kalorier än du får i dig. För att förbränna ett kilo fett behöver du göra av med ungefär 9 000 kalorier.”

Under ett maratonlop­p går det bara åt ungefär en tredjedel så mycket. Om du uppnår en daglig negativ energibala­ns genom pulshöjand­e träning och kontroll över energiinta­get kan du minska din fettprocen­t kraftigt.

Forskare från University of Western Australia har dessutom konstatera­t att löpning har en aptitregle­rande verkan som gör det lättare att hålla vikten. Personer som fick springa intervalle­r i ett försök uppgav att de kände ett minskat sug efter att småäta tack vare dämpad produktion av hungerhorm­onet ghrelin.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden