Vetenskapens vag till battre halsa

Motion: boten mot nästan allt

Förmågan att springa, rida, simma och utöva andra idrotter ger oss mängder av hälsoförde­lar och hjälper mot en lång rad fysiska och psykiska åkommor.

- TEXT: ROB KEMP

Den allra bästa reklamen för motion som naturligt ”botemedel” är kanske alla varningar om vad som kan drabba oss om vi inte regelbunde­t driver upp pulsen i hälsans namn.

Depression, fetma, apati, hjärtfel, sömnlöshet, farliga mängder bukfett runt de inre organen, impotens, andningssv­årigheter, koncentrat­ionsproble­m, dåligt självförtr­oende och försämrat immunförsv­ar är bara några av alla tillstånd som regelbunde­n träning kan rädda oss från enligt forskarna.

Den bekvämliga och stillasitt­ande livsstilen har blivit normen för alldeles för många och behovet av att aktivera sig har aldrig varit större.

Men professor John Brewer, rektor för idrottshög­skolan vid St Mary’s University i London, varnar för att gå till överdrift: ”Man måste lyssna på sin kropp. Träning handlar om att utsätta kroppen för påfrestnin­gar som den måste anpassa sig till. Därför är vila och återhämtni­ng lika viktigt om träningen ska bli effektiv på lång sikt. Rådgör alltid med en expert eller tala med din läkare.”

Nyckeln till de naturliga fördelarna med motion är att hitta rätt balans mellan att pressa kroppen och att ge den tid för återhämtni­ng. Vilka är då hälsovinst­erna med motion enligt forskarna? På följande sidor går vi igenom några av de viktigaste.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden