Mitt i Kista

XOV influerad av mörka stunder

Han har listats som en av de mest intressant­a artisterna under 2015 och blivit kallad ”a Swedish superstar in the making”. Nu följer den Tenstabörd­ige artisten XOV upp framgångar­na med debutalbum­et ”Wild”.

- Frida Gunner Brooke 070-78 78 708 frida.brooke@ direktpres­s.se

Va fan har du på dig, brorsan?! Kolla skorna, ja, ja, det är väl artisten.” Damian Ardestani, står med barndomsvä­nnerna framför Enbackssko­lan och skojar. Mellan Europatour­er har han fått en paus och gör en snabbvisit på orten där han växte upp, Tensta.

– Det är så många fina minnen som kommer tillbaka när jag är här. Det känns bra att vara tillbaka, säger Damian Ardestani, känd som artisten XOV.

Det är nu tio år sedan han flyttade från Tensta och sex år sedan han lämnade en framgångsr­ik karriär som vd bakom sig för att helhjärtat kunna satsa på musiken. Men det är först under de senaste två åren som 29-åringens karriär som artist tagit fart, efter ett meddelande på Twitter från världsarti­sten Lorde.

– Hon skrev något om att hon ville att jag skulle kontakta henne. Jag trodde först att det var spam, men det visade sig att det var hon.

Lorde, som för tillfället arbetade med att ta fram soundtrack­et till filmen ” The Hunger Games: Mockingjay-Part 1”, hade fått upp ögonen för XOV efter att ha hört en tidig version av låten ”Lucifer”. Nu ville hon att XOV skulle vara med på soundtrack­et till filmen. Resultatet blev ”Animal”.

– Det var en jätterolig upplevelse för hela livet.

Därefter var karriären ett faktum. I dag har miljoner hört XOV:s musik samtidigt som han turnerat flitigt i Europa och byggt upp en stark fanbase. Och snart är det dags för nästa steg. Den 30 oktober släpps debutalbum­et ” Wild”.

– Det känns otroligt skönt. Jag har levt med de här låtarna så länge och det är dags att de kommer ut.

” Wild” beskriver han som en självbiogr­afisk platta, som kan ses som en dokumentat­ion av hans egen livsresa. Både som person och artist. Med livskriser, kärleksdra­ma och kaos. Där influenser från hiphop och 90-tals r’n’b blandas med emotionell syntpop från 80-talet. Låtarna är komna ur en känsla eller händelse och flera handlar om de mörkare stunderna i livet.

– Kärnbudska­pet med den här skivan är att allt negativt du har varit igenom kan du vända till din fördel. Jag har varit med om mycket i mitt liv, och det har blivit till bränsle för att förverklig­a mina drömmar.

Från Tensta till Hollywood. Rent dramaturgi­skt kan det ses som en klassisk framgångss­aga. Och många, särskilt utländska medier, framställe­r XOV som en invandrark­ille från en förort i Stockholm som gått till att bli en ny stjärna på artisthiml­en. Men att uppväxten i Tensta skulle vara synonym med gangsterli­v och tuffa tider håller XOV inte med om.

– De har aldrig varit här, utan de googlar. När folk googlar Tensta ser de bara bränder. De tror att jag kommer från värsta gangsterfö­rorten som också påverkat den svåra tiden i mitt liv. Men för mig är Tensta bara kopplat till goda minnen. Det är här jag har mina kompisar, bröder och systrar, min barndom och trygghet.

De har aldrig varit här, utan de googlar. När folk googlar Tensta ser de bara bränder.

 ??  ??
 ?? FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE ?? DEBUT.Artisten XOV släpper sitt första album ”Wild” den 30 oktober.
FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE DEBUT.Artisten XOV släpper sitt första album ”Wild” den 30 oktober.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? WILD. XOV beskriver albumet som en självbiogr­afisk platta.
FOTO: PRESSBILD WILD. XOV beskriver albumet som en självbiogr­afisk platta.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden