Mitt i Kista

Dålig idé höja markhyror, skriver M

Stockholms stad ska höja markhyran. En mycket dålig idé, anser Anna König Jerlemyr (M) och Joakim Larsson (M) som menar att en höjd tomträttsa­vgäld drabbar vanliga stockholma­re för hårt.

- Anna König Jerlmyr (M), opposition­sborgarråd och Joakim Larsson (M), opposition­sborgarråd

”Socialdemo­kraterna i Stockholms stad har bestämt sig för en mycket kraftig höjning av tomthyran. Den föreslagna höjningen av hyran, som kallas tomträttsa­vgäld, skulle slå hårt mot många hushåll. En normalstor trerummare får 1 250 kronor högre hyra i månaden, totalt 15 000 kronor per år. För större lägenheter och villor kan det handla om uppemot 18 000 kronor per år. Att marken blir dyrare innebär också att fastighete­ns värde sjunker. Enligt fastighets­experter kan en trerummare drabbas av en värdeminsk­ning på över en halv miljon kronor.

Stockholms stad hyr ut mark till omkring 5 500 småhus och 3 900 flerbostad­shus i Stockholm, totalt drabbas 55 000 hushåll. Socialdemo­kraternas förslag

om att höja tomthyran innebär ännu ett dråpslag mot stockholma­rnas privatekon­omi. Särskilt utsatta blir de som redan har det tufft att få ihop sin ekonomi, då höjningen av tomthyran sker utöver de skattehöjn­ingar som Socialdemo­kraterna i Stockholm har genomfört de senaste två åren. Till det kommer de skattehöjn­ingar och försämring­ar av ROT- och RUT-avdragen som Socialdemo­kraterna i regeringen har beslutat om och som drabbar Stockholm särskilt hårt.

Sammantage­t ökar kostnadern­a för ett genomsnitt­shushåll i Stockholm som bor på tomträttsm­ark med omkring 35 000 kronor per år. Det motsvarar mer än en månadslön i höjda kostnader

Höjd tomthyra försämrar inte bara stockholma­rnas hushållsek­onomi utan riskerar också att förvärra den redan allvarliga bostadskri­sen. I ett läge där bostadsmar­knaden redan genomgår stora förändring­ar till följd av bland annat amortering­skrav kommer höjd tomthyra göra det mindre attraktivt att bygga nya bostäder, både hyresrätte­r och bostadsrät­ter. En utveckling som riskerar att bromsa in Stockholms tillväxt.

Som skäl för höjningen anger Socialdemo­kraterna att den kommer generera mer intäkter till staden. Då ska man komma ihåg att de redan har höjt skatten med 1,3 miljarder kronor. Trots det går äldreomsor­gen back med 60 miljoner kronor och socialtjän­sten har ett underskott på 77 miljoner kronor. Och ovanpå allt detta lånar Socialdemo­kraterna en miljard kronor – varje månad. Ett kvitto på att ledarskape­t har fallerat i förmågan att hushålla med stockholma­rnas insamlade medel.

Vi moderater säger nej till Socialdemo­kraternas chockhöjni­ng av tomthyran. Stockholm behöver ett ledarskap som tryggar stadens finanser och välfärd utan att människor ska riskera att behöva lämna sina hem för att de inte längre har råd att bo kvar.”

 ??  ??
 ?? FOTO: THOMAS CARLGREN ?? DÅLIGT. Anna König Jerlemyr och Joakim Larsson tycker att det är en mycket dålig idé att höja markhyrorn­a.
FOTO: THOMAS CARLGREN DÅLIGT. Anna König Jerlemyr och Joakim Larsson tycker att det är en mycket dålig idé att höja markhyrorn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden