Mitt i Kista

Numera säger de allra flesta Teensta, det måste jag medge.

Kerstin Gustafsson reder ut hur det sägs

- Reporter Kerstin Gustafsson

Varför säger du alltid Tennsta och inte Teensta?” Det var några år sedan nu, som min son undrade. Jag svarade att Tennsta var det korrekta uttalet. ”Men rösten i tunnelbana­n säger ju Teensta”, vidhöll sonen. Javisst, så är det, svarade jag. Men de har fel. Det måste vara några som aldrig har varit i Tensta, som gör ett så pinsamt misstag.

Nu har frågan om uttalet blivit aktuell igen, eftersom jag är i Tensta och skriver om Tensta, typ, hela tiden. Och en av mina kolleger frågar precis som min son ”varför säger du Tennsta?”

Ja, för att det heter så, svarar jag. Alltid lika övertygad om att jag har rätt. Googlar lite på uttalet och läser att dokumentär­filmaren Anders Wahlgren, som gjort ”Spelet om Stockholm” säger Tennsta, precis som jag. En annan berättar att hen gick i skolan där 1970 och då sade alla Tennsta. Ett tidigare namn är tydligen Tennstad.

Men numera säger de allra flesta Teensta, det måste jag medge. Men det beror nog på att de på SL, som spelade in alla stationsna­mn, inte hade någon koll. Eller?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden