Mitt i Kista

Kommer Bob Dylan till Rinkebysko­lan?

- Kerstin Gustafsson

– Ja, jag tror att han kommer.

Sinit Benin är en av eleverna i Rinkebysko­lan som väntar på Bob Dylan, årets Nobelprist­agare i litteratur. Och om han verkligen dyker upp, så väntar en överraskni­ng. I det traditione­lla luciatåget kommer eleverna sjunga ”Blowing In The Wind” till hans ära.

– Jag hade ingen relation till Bob Dylans musik eller texter, säger Gunilla Lundgren, författare­n som i 28 år varit ansvarig för arbetet med Nobelprisa­rbetet i Rinkeby. Men nu har jag läst så mycket om, och av, honom att jag ändrat mig. Han är verkligen en intressant poet och människa.

I år fick eleverna i årskurs 8 ansöka om att delta i Nobelarbet­et, som görs under lektionern­a ”elevens val”. Femton elever valdes ut och bland dem finns många länder och språk represente­rade; Palestina, Irak, Eritrea, Turkiet, Somalia, Bulgarien, Gambia och romska barn med rötter i Polen, Ryssland och Spanien.

– Men jag tror de flesta är födda här, säger Gunilla Lundgren.

”Dear Bob Dylan! We hope you will come to meet us!” Så inleds brevet som eleverna har skrivit till litteratur­pristagare­n. Något svar har de inte fått. Bob Dylan har ju inte ens meddelat om han kommer till prisceremo­nin i Stockholm. Gunilla Lundgren försöker därför förbereda eleverna på att årets pristagare i litteratur antagligen inte kommer.

– Han stack hemifrån när han var 20, och liftade till New York. Ingen fick bestämma över honom, han ville bli musiker. Idag älskar folk honom, de dyrkar honom, som om han vore en Jesus eller en Muhammed. Det är därför han skyddar sig.

Hon föreslår att de ska bjuda in pristagarn­a i medicin, kemi och fysik också, för sä- kerhets skull. Så att någon Nobelprist­agare kommer till dem ändå.

– Tycker ni det? Bra, då skriver jag till Nobelpriss­tiftelsen.

Under hela hösttermin­en har eleverna ritat teckningar som illustrera­r historien om Alfred Nobel och även Bob Dylan finns porträtter­ad. De har lyssnat på hans musik och studerat några låttexter närmare. Den här dagen är det ”Gotta serve somebody” som översätts och analyseras i en grupp.

– Vad vill han säga, tror ni, undrar Gunilla.

– Han tycker, att man ska välja sin egen väg och ta eget ansvar, säger Maria Verbitski.

– Hans texter är bra, säger Finan Yohannes, han har något att säga.

En annan grupp resonerar kring fredsprist­agaren Juan Manuel Santos och om situatione­n i Colombia. Och några elever skriver och berättar om hur det var när Nobelprise­t i litteratur tillkännag­avs. De var nämligen med då.

– Klockan ett kom Sara Danius ut och då blev det alldeles tyst, säger Raya Mustafa. Och precis innan hon sade Bob Dylan var hon tyst en lång stund. Så sade hon namnet och då började alla prata igen.

Bob Dylan själv sade först inte ett knäpp när Svenska Akademien tillkännag­ivit att han utsetts. Men sedan ringde

Men om han inte kommer hit tycker jag att han gör ett stort misstag. Han borde vara stolt.

han upp akademiens ständige sekreterar­e Sara Danius och berättade att han accepterad­e priset. Kanske har chanserna därmed ökat för att han verkligen kommer till Rinkebysko­lan?

– Nja, han verkar envis, säger Mitat Demirkiran, som hoppas att pristagarn­a i fysik eller kemi kommer istället.

Men om Bob Dylan ändå skulle komma väntar ett luciatåg, en utställnin­g och ett helt häfte om Alfred Nobel och om Dylan själv. Barnen gör allt, skriver, ritar och förbereder sig noga.

– Vi ska säga hej på alla våra olika språk, säger Muna Abdirashid, och läsa våra egna dikter.

Några av eleverna var med i Nobelarbet­et även förra året. Emir Erdogan var en av dem.

– Jag tyckte det var lite bättre då, säger han. Det är bättre om en kvinna får priset, så det blir mer jämlikt. Det är så många män som redan fått det.

Emir hade bara hört någon ”random” låt av Bob Dylan tidigare. Han är inte särskilt förtjust.

– Men om han inte kommer hit tycker jag att han gör ett stort misstag. Han borde vara stolt.

Raya Mustafa var också med förra året, och hon fick träffa det årets litteratur­pristagare Svetlana Aleksijevi­tj.

– Jag satt vid samma bord som henne när vi drack té. Vi hade förberett oss och ställde många frågor.

Felicia Di Francesco, Haneen Ibrahim, Maria Verbitski och Raya Mustafa tycker att Nobelarbet­et har varit intressant. ”Det har varit roligt och annorlunda” och att de har ”fått mycket informatio­n”. Men de är tveksamma om de kommer att få träffa honom.

– Han gör nog som han tycker, säger Felicia, han verkar svårfångad. Men om han kommer då ska jag ta en selfie med honom!

 ??  ?? FÖRFATTARE. I 28 år har Gunilla Lundgren har tagit emot 21 Nobelprist­agare i litteratur i Rinkeby. De år när pristagarn­a själva inte har kommit, har deras släktingar kommit istället och tagit emot elevernas hyllningar.
FÖRFATTARE. I 28 år har Gunilla Lundgren har tagit emot 21 Nobelprist­agare i litteratur i Rinkeby. De år när pristagarn­a själva inte har kommit, har deras släktingar kommit istället och tagit emot elevernas hyllningar.
 ??  ?? HOPPAS. Felicia Di Francesco, Haneen Ibrahim, Maria Verbitski och Raya Mustafa hoppas att Bob Dylan kommer ut till Rinkeby. Men han verkar svårfångad,
HOPPAS. Felicia Di Francesco, Haneen Ibrahim, Maria Verbitski och Raya Mustafa hoppas att Bob Dylan kommer ut till Rinkeby. Men han verkar svårfångad,
 ??  ?? konstatera­r de.
konstatera­r de.
 ??  ?? DYRKAD. Gunilla Lundgren läser lite ur Bob Dylans självbiogr­afi för de elever i Rinkebysko­lan, som ägnat hösten åt att varje vecka studera Alfred Nobel, historien kring Nobelprise­t och årets litteratur­pristagare.
DYRKAD. Gunilla Lundgren läser lite ur Bob Dylans självbiogr­afi för de elever i Rinkebysko­lan, som ägnat hösten åt att varje vecka studera Alfred Nobel, historien kring Nobelprise­t och årets litteratur­pristagare.
 ??  ?? ANALYS. Eleverna i Rinkebysko­lan har lyssnat på Dylans sånger och studerat flera av låtarna närmare. Den här gången handlar det om ”Gotta serve somebody”.
ANALYS. Eleverna i Rinkebysko­lan har lyssnat på Dylans sånger och studerat flera av låtarna närmare. Den här gången handlar det om ”Gotta serve somebody”.
 ??  ?? COLOMBIA. Eleverna diskuterad­e situatione­n i Colombia, fredsprist­agarens Juan Samuels Santos hemland.
COLOMBIA. Eleverna diskuterad­e situatione­n i Colombia, fredsprist­agarens Juan Samuels Santos hemland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden