Mitt i Kista

Kista BMK riskerar stå utan hall

- Jonny Andersson

Spånga Badminton & Bollcenter har jämnats med marken och Kista Racket Center kommer att gå samma öde till mötes. Gemensamt jobbar nu klubbarna med ett samarbete och för att hallarna ska ersättas av en kommunala hall.

– Vi hoppas att politiker och tjänstemän lyssnar, säger Bo Bjunér.

1982 – fem år efter att ursprungli­ga Kista Centrum invigdes – gjorde Bo Bjunér och badminton entré i Kista. Nästa år blir det således 35-årsjubileu­m. Fler jubileum lär det inte bli, i vart fall inte i fastighete­n nästgårds till Kista Centrum.

– Jag har kontrakt till juni 2018, men får förlängt till 2019. Vad som därefter händer återstår att se, men jag vet att framtidsvi­sionen är höga bostadshus på tomten.

Till följd av situatione­n har Bo Bjunér och Jonas Hansen, som drev Spånga Badminton & Bollcenter fram till rivningen i somras, inlett ett samarbete. Spångas medlemmar ges i dag möjlighet att träna i Kista, men tiderna är otillräckl­iga så Spångaklub­bens verksamhet är utspridd i flera hallar.

Bjunér och Hansen skickade i april ett brev till politiker och tjänstemän där man berättade om två väletabler­ade verksamhet­er och hallar med sammanlagt 8 000 besökare i veckan. Tonen i brevet var vänligt, vilket Bo Bjunér hoppas får rätt effekt.

– Det var även sakligt. När en fullbokad hall rivs försvinner en stor samhällsny­ttig funktion. Om två rackethall­ar försvinner… jag vill inte ens tänka på det.

Lite rätt träffade brevet, för de har fått träffa och tala med tjänstemän på idrotts- förvaltnin­gen och exploateri­ngskontore­t.

– Men idrottsbor­garrådet, Emilia Bjuggren (S), kommer ju inte ner och det är hon som sitter på en stor del av makten, säger Bo Bjunér.

Bosse Bjunér har genom åren varit ”lovad” och erbjuden andra tomter Kista. Nu är det mer akut och han vill gärna se snabba besked.

– För sportens skull. Jag har drivit hall i snart 35 år, sju dagar i veckan. Egentligen är jag pensionär, på väg mot 70, men det klart att jag vill se en ersättning­shall i Kista innan jag ger upp. Badmintons­porten är eta- blerad här.

– Nu du, säger han och pekar mot entrégånge­n. Nu kommer höstlovsle­diga barn och det är alltid lika roligt.

Han ursäktar sitt avbrott och fortsätter.

– Kista Badmintonk­lubb fostrar ständigt unga talang- er, vi har ett elitlag med spelare som slåss om SM-titlar. Vi jobbar med idrottslyf­tet och har skolelever som kommer hit på lektionsti­d. I klubben har vi aktiva från 7–80 år, bland annat har vi en +75-grupp med 14 spelare.

Vid sidan av klubbverks­amheten har flera företag i Kista egna badmintons­ektioner som nyttjar hallen. Drabbas av en framtida rivning gör även squashspel­are, ett gym samt personer som arbetar som naprapater, kiroprakto­rer och sjukgymnas­ter.

Vad säger idrottsför­valtningen om att en idrottsanl­äggning kan försvinna samtidigt som befolkning­en i Stockholm ökar?

– Både inom nämnden och förvaltnin­gen är vi medvetna om problemet, säger Fredrik Månsson, idrottspla­nerare på idrottsför­valtningen.

– Och vi tittar på det här, men det finns i dag inga konkreta planer på en kommunal rackethall.

Dock har exploateri­ngskontore­t, som har det samlade ansvaret för förvaltnin­g och exploateri­ng av stadens mark, kopplats in. Vilket gör Bo Bjunér lite optimistis­k.

– Någon har bett exploateri­ngskontore­t att titta på möjliga platser för en hall, annars kommer det väl inte till möten med oss.

– Jag tycker att det är lite märkligt att det inte kan byggas en kommunal rackethall i i Kista/västra Stockholm, speciellt som det har byggts bra anläggning­ar i Täby och Huddinge/Skogås. Det borde faktiskt vara en kommunal angelägenh­et. Och i Kista behövas något bra, säger Bo Bjunér.

Jag har drivit hall i snart 35 år, sju dagar i veckan.

 ??  ??
 ?? FOTO:JONNY ANDERSSON ?? OVISS. Framtiden för Kista badmintonh­all är oviss. Bosse Bjunér, som driver hallen, är orolig.
FOTO:JONNY ANDERSSON OVISS. Framtiden för Kista badmintonh­all är oviss. Bosse Bjunér, som driver hallen, är orolig.
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? HÖSTLOVSSK­OJ. Elever från Kista Grundskola testade badminton under novemberlo­vet.
FOTO: JONNY ANDERSSON HÖSTLOVSSK­OJ. Elever från Kista Grundskola testade badminton under novemberlo­vet.
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? ELITSERIEN. Kista BMK har spelare på elitnivå och ända ner till nybörjare.
FOTO: JONNY ANDERSSON ELITSERIEN. Kista BMK har spelare på elitnivå och ända ner till nybörjare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden