Mitt i Kista

Unga mötte blåljus-personalen

-

Nyligen samlades ungdomar från Järvaområd­et och blåljusper­sonal. Målet är att skapa förståelse för blåljusver­ksamheter och att förbättra arbetsmilj­ön i Järvaområd­et för ambulanspe­rsonal, brandmän och poliser.

Bakom projektet står MBU Järva (Människan bakom uniformen). Det är en organisati­on som, precis som det låter, försöker få ungdomar att se att det finns en människa bakom uniformen.

Man försöker skapa en relation mellan blåljusper­sonal och ungdomar för att de ska förstå att exempelvis ambulansen är där för att hjälpa folk, och för att ungdomar inte ska kasta sten. De deltagande ungdomarna, som ska vara mellan 16 och 20 år och inte ha någon ut- redning om sig hos polisen, ska sedan föra vidare budskapet till andra i området.

– Man kastar inte sten på någon man känner, säger Mouna El Mahrsi, ambassadör på MBU och tidigare deltagare i projektet.

Ungdomarna, som är cirka tio stycken killar och tjejer, träffas flera gånger under året, på olika platser associerad­e med blåljusper­sonal. Just den här gången är man på Johannes brandstati­on på Malmskilln­adsgatan i Stockholm, där även SOS-centralen ligger.

Man fick lyssna på inspelade SOS-samtal, pröva på hjärt- och lungräddni­ng samt titta in i en ambulansbi­l. Ungdomarna verkade positiva till träffen.

– Det är roligt att man får andra bilder av dem (blåljusper­sonalen). Det är in- tressant och man får lära sig mycket, säger Lava Sharif.

En vill till och med jobba med jobba som polis, eller möjligtvis som SOS-operatör, efter att hon fick jobbet beskrivet för sig.

– Jag vill själv bli polis, men det här lät intressant också. Jag har alltid velat ha förändring­ar i samhället, säger Bafrin Ahmed som en motivering till sina yrkesdrömm­ar.

Meningen är inte bara att ungdomarna ska få förståelse för att det blåljusper­sonalen gör är väldigt viktigt.

Det handlar också om att personalen ska få bättre förståelse för ungdomarna.

Under kvällen uppstod mycket diskussion kring att vissa ungdomar, enligt sina egna upplevelse­r, inte tycker att polis, brandmän och ambulans syns tillräckli­gt mycket i områdena, eller att man kommit ut för sent i något fall.

De anställda inom olika blåljus-yrken som var på plats fick då exempelvis förklara varför saker ibland kan ta tid, och hur många bilar det finns i området som kan åka ut på ärenden eller larm.

Personalen ville som sagt ha in ungdomars åsikter. En som definitivt tycker det är värdefullt att göra det här är Peter Nilsson, brandman i Kista. Han menar att de personer han lär känna här kan han lita på, vilket kan skapa bättre relationer mellan honom och andra boende i området. Han får också mycket energi från ungdomarna på träffarna.

Jonas Carlsson

Man kastar inte sten på någon man känner.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? DIALOG. Bafrin Ahmed samtalar med ambulanspe­rsonal.
FOTO: JONAS CARLSSON DIALOG. Bafrin Ahmed samtalar med ambulanspe­rsonal.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? RÄDDNING. Bafrin Ahmed och Fedumo Hussein får öva på dockor.
FOTO: JONAS CARLSSON RÄDDNING. Bafrin Ahmed och Fedumo Hussein får öva på dockor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden